Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Kamp mot fusk får inte drabba behövande

Annons

Utspel för galleriet om LSS

SD kritiserar regeringen om LSS.Foto: TT

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, även kallat LSS, är något som finns för att alla ska ha möjlighet att leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Det är en del av det grundläggande sociala skyddsnätet vi har i Sverige.

Det är nog dock få som har missat den senaste tidens skriverier, där det bland annat framkommit att en fyraårig pojke med flera diagnoser – trots uppenbart behov - blir utan assistansersättning. Dessvärre är detta bara ett av flera fall på sistone, och i ljuset av det så är det uppenbart att lagen i dess nuvarande form inte fungerar som den är tänkt.

Vi har förståelse för att man vill komma åt de som fuskar genom att tillförskansa sig offentliga medel som de egentligen inte är i behov av. Vi kan däremot inte acceptera att dessa åtgärder går ut över alla de som har ett reellt behov av stöd från samhället. Det handlar om människor vars vardag slås i spillror när mattan dras undan för dem av samhället.

Arbetet mot felaktiga utbetalningar måste naturligtvis fortsätta, men det får inte bli så att det endast är det debatten handlar om. De flesta system har problem med fusk som måste stävjas, men det är enormt viktigt att det arbetet inte drabbar dem som verkligen behöver hjälp.

Nu har regeringen visserligen aviserat att de backar om neddragningarna inom den personliga assistansen inom LSS, men de nya reformerna som man nu föreslagit gör ingenting för att hjälpa de som redan förlorat sin assistans eller som felaktigt fått avslag på sin ansökan. Det är därmed väldigt lätt att få intrycket av att regeringens utspel enbart är ett spel för galleriet.

Det är Sverigedemokraternas fasta övertygelse att arbetet mot assistansfusket måste intensifieras, men att det aldrig får gå ut över de som verkligen behöver stöd och som förlitar sig på att samhället ställer upp. Allt annat vore ovärdigt ett land som Sverige.

Carina Herrstedt (SD)

Funktionshinderpolitisk talesperson och riksdagsledamot

Maria Liljedahl (SD)

ledamot i Köpings kommunfullmäktige samt andre vice ordförande i distrikt Västmanland

Läs mer:

De demonstrerar mot besparingarna på LSS

Debatt: S: KD fuskar med sanningen om LSS

Debatt: Alla får inte del av den goda ekonomin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons