Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se över parkeringarna för ett levande city!

Annons

Principen att kontroversiella planärenden ska upp i kommunfullmäktige måste vi hålla fast vid om vi politiker ärligt vill vårda en öppen och demokratisk anda i vårt arbete.

Byggnadsnämndens tidigare beslut om att låta ärendet om Domkyrkoesplanaden stanna i nämnden fick bakläxa av länsstyrelsen. Därmed fick byggnadsnämnden göra om proceduren och snart kommer ärendet till kommunstyrelsen för beredning till fullmäktige. De partier och enstaka ledamöter som vill öppna Domkyrkoesplanaden har nu en möjlighet att ompröva sitt ställningstagande. Det är bara att följa det senaste beslutet i byggnadsnämnden där tjänstgörande ledamöter röstade ner förslaget till ett öppnande, däribland kristdemokraterna.

Vi kristdemokrater ser inte realismen i kravet från en del partier: Man vill öppna Domkyrkoesplanaden men inte få ökad trafik utanför Domkyrkan och ansvaret för att ordna detta, ger man till Teknik och idrottsförvaltningen.

Huvudfrågan gäller hur vi på bästa sätt ska få ett levande city.

Ulf Hedman skriver i fredagens VLT om den miljonrullning som ett öppnande innebär och tar upp andra sätt att stötta cityhandeln. Det gäller att hålla nere parkeringsavgifterna och öka antalet parkeringsplatser i anslutning till centrum. Här håller vi med honom. Man kan tillåta parkering på båda sidor av en gata, vilket tar ner hastigheten, och man kan reducera parkeringsavgiften viss tid, exempelvis på kvällarna. När västeråsarna tillfrågas om varför man undviker centrum, är parkeringsavgifterna den största stötestenen. Vid cityringen skall informationstavlor visa vilka parkeringshus som har lediga platser. Detta finns i andra större städer.

Även bussåkande ska uppmuntras vilket kommunstyrelsen varit enig om efter en motion om shoppingbiljett från (mp), men genomförandet ser ut att dröja.

Vi kristdemokrater föreslår i en motion att under ett år pröva parkeringsskiva på lördagar i city i syfte att stimulera centrumhandeln vilken har tappat i marknadsandelar gentemot externhandeln. Det handlar om att få omsättning på parkeringsplatserna för att få in fler i city. Vårt motionsförslag minskar givetvis kortsiktigt intäkterna för Teknik och idrottsförvaltningen, men ska ses som ett led i en undersökning av hur olika åtgärder påverkar cityhandeln.

Att öppna Domkyrko-esplanaden ger ingen flexibilitet. Man minskar livskvalitén för de som bor på denna gata, genom ökat buller och man riskerar skador på vår värdefullaste kulturbyggnad, domkyrkan!

Nej, låt oss pröva p-skiva under en tid och analysera centrumhandelns villkor utifrån parkeringssituationen. Detta ska givetvis göras i samarbete med Citysamverkan.

När vår motion var uppe presenterade vi i oppositionen ett förslag till en sådan helhetsanalys men tyvärr insåg inte (s) och (v) finessen med ett sådant förfarande.

Släng inte ut miljoner genom att öppna Dom-kyrkoesplanaden

ELISABET FRIDÈN

THORD EMDÉN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons