Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se problemen i vitögat!

Annons

Läxläsning som koncept kan inte vara en kommunal angelägenhet, så möjligheten för vänsterpartiet i Västerås att diskutera ett eventuellt avskaffande lokalt existerar inte. Vi tycker däremot att det är nödvändigt att diskutera vad vi gör för att stärka de elever som inte får hjälp med läxläsningen hemma. Vilket hem man kommer ifrån, och hur studiemotiverade och uppmuntrande föräldrarna är, ska inte avgöra studieresultaten hos våra elever.

Vad gäller friskolorna kan vi konstatera att inte något parti eller instans på den kommunala nivån äger frågan om deras vara eller icke vara. Det är Skolverket, och endast Skolverket, som beslutar om friskolor får starta eller om man ska dra in tillståndet för en skola som redan är etablerad. Att svara på frågan om det i vänsterpartiets Västerås finns utrymme för fler friskolor, eller om de som finns ska få vara kvar, blir tämligen enkelt: det är i dagsläget inte upp till oss att bestämma! Detta vet jag att både Unell och Polfjärd känner till.

Däremot kan jag säga att vänsterpartiet i riksdagen arbetar för att införa ett kommunalt veto vad gäller friskoleetableringar. Vi anser att det måste vara kommunerna som får bestämma vilka friskolor som får starta, precis som man gör med de kommunala skolorna. Varför? Därför att skolverksamheten, planeringsansvaret och skolplikten är kommunens ansvar. Det är intressant att borgerligheten annars alltid framhåller det kommunala självbestämmandet, men att principen är bortglömd när det gäller skolfrågan.

Vi kan ta ett lokalt exempel från Västerås. Varje år lämnas ett antal ansökningar in till Skolverket om att få starta nya privata gymnasieskolor i vår stad. Skulle de ansökningar som idag lämnats in beviljas, skulle Västerås få totalt 18 stycken gymnasieskolor.

Just nu ökar antalet elever i gymnasieskolan, men vad händer när kurvan vänder? Vilka skolor ska då stänga, och vad får det för konsekvenser för eleverna? Vad innebär det för kommunen när den ställs inför överetableringar inom ett stort antal gymnasieprogram? Vad innebär det för kommunens ekonomi när den över en natt måste ta emot 200 elever då deras friskola gått i konkurs? Den beredskapen kostar pengar, och tar resurser från andra områden inom skolan. Varför vägrar moderaterna att se dessa problem?

Vänsterpartiet arbetar för att den kommunala skolan ska vara den bästa tänkbara, och att den ska vara till för alla. Den ska stimulera och uppmuntra olika typer av pedagogiska inriktningar och kunna ge alla elever det stöd de behöver för att växa och utvecklas. I vänsterpartiets Västerås ska den kommunala skolan i elevens närområde vara ett självklart och attraktivt val.

Per Lithammer

Vänsterpartiet anser att det måste vara kommunerna som får bestämma vilka friskolor som får starta, precis som man gör med de kommunala skolorna, skriver Per Lithammer (v) i en replik på moderaterna Elisabeth Unells och Jessica Polfjärds debattinlägg den 4 september.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons