Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sefe: Västerås behöver samlas för att etablera sig i elitfotboll Division 1 i fotboll – Morgondagens stjärnor

Leif-Åke Åström ondgör sig i en insändare den 1 september över tillståndet i VSK Fotboll.

Annons
Inte riktigt i eliten. Hur ska Västerås kunna etablera sig i elitfotbollen? Publikbild från VSK Fotboll – Forward.foto: Margareta Andersson/VLT arkiv

Leif-Åke Åström ondgör sig i en insändare den 1 september över tillståndet i VSK Fotboll. Jag tänker inte bemöta den kritiken då det sannolikt finns de som är bättre skickade att hantera det.

Däremot finns det anledning att kommentera Åströms generalisering om att division 1 är en ”gärdsgårdsserie” och att fotbollen i Västerås ska ”läggas ner, Västerås är ingen fotbollsstad”.

Efter sju år i styrelsen, varav de tre senaste som ordförande, för division 1:s intresseförening Sefe, tror jag mig ha en tämligen god bild av denna ”gärdsgårdsserie”. Denna åströmska benämning vittnar om såväl okunskap som drag av förakt för alla de spelare, tränare, övriga ledare och funktionärer som årligen ägnar åtskilliga timmar åt fotboll på division 1-nivå.

Låt mig ge några fakta om division 1 så kan varje läsare bedöma kvaliteten på denna serie och bilda sig en egen uppfattning:

- Division 1 infördes 2006 för att få fram kvalitativt bättre fotbollslag på denna nivå och därmed minska steget till superettan. Division 1 består av 28 lag, fördelade på 14 i norra och 14 i den södra serien.

- Det är den största regionala serien i Sverige, som säsongen 2012 omfattar IFK Luleå i norr och LB 07 i söder, Karlstad BK i väster och tre Stockholmslag i öster.

- Hälften av föreningarna är ”förstalag” i fotboll på sin ort, det lag som har högst serietillhörighet.

- Säsongen 2011 omsatte de 28 lagen uppskattningsvis 150 miljoner kr.

- Antalet åskådare i division 1 säsongen 2011 var runt 225 000.

- Ett stort antal föreningar har en omfattande ungdomsverksamhet, några med över 1 000 aktiva spelare. Uppskattningsvis är totalt cirka 15 000 spelare och ledare i involverade i denna verksamhet.

- Huvudinriktningen för de flesta föreningarna har under de senaste åren varit att utveckla unga, talangfulla spelare vilket också inneburit att vissa av dessa i dag spelar i allsvenskan, superettan eller är proffs utomlands. På det lokala planet kan nämnas Niklas Backman från Skiljebo SK till Väsby/AIK, Daniel Gustafsson från VSK Fotboll till AIK, Filip Stenström från VSK till Malmö FF och nu i sommar Viktor Nilsson Lindelöf från VSK till Benfica.

- 14 föreningar ingår sedan i somras i det elitcertifieringsprojekt som sedan två år tillbaka funnits i allsvenskan och superettan. Projektet syftar till att kvalitetssäkra föreningarnas verksamhet för spelare mellan 8 och19 år.

- Sedan 2007 avslutas division 1-säsongen med Morgondagens stjärnor som är en match mellan de bästa unga spelarna, 19 år och yngre, i den norra och södra serien. En match som i år kommer att spelas i Västerås den 18 november.

- Uppfattningen om att spel i division 1 är en optimal nivå för unga talangfulla spelare har i dag spridning på många håll inom svensk fotboll.

Att lägga ner fotbollen i Västerås med argumentet att Västerås inte är någon fotbollsstad som Åström pläderar för tror jag inte att någon seriös läsare ställer sig bakom. Åström tycks själv tveka på sin rekommendation då han minst sagt motsägelsefullt delar ut råd om vad som behövs inom VSK Fotboll.

Det torde tvärtom vara nödvändigt att föra en diskussion om hur Västerås ska kunna etablera sig inom svensk elitfotboll. Att grundförutsättningarna finns i form av ett väl genomfört ungdomsarbete har VSK Fotbolls akademiverksamhet redan visat då man förra säsongen som enda fotbollsklubb i landet avancerade till semifinal i SM på såväl pojk- som juniornivå. Men även Skiljebo SK har de senaste åren framförallt på pojksidan skördat framgångar på SM-nivå.

I stället för nedläggning är det nu hög tid för olika intressenter i form av föreningar, näringsliv, Västerås stad och Västmanlands fotbollförbund att samlas och gemensamt finna vägar som leder till att Västerås även på seniornivå kan nå framgångar på högsta nivå.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons