Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SEKO Mälardalen: Rea inte ut våra medlemmar!

Annons

Köp tre, betala för två. Vi bjuder på den billigaste. Det låter som ett erbjudande från torghandlaren, klädkedjan eller försäkringsbolaget - men snart kan det bli verklighet också på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarna vill sänka de lägsta lönerna och att tre anställda ska dela på två löner. Jag kan inte tolka deras bud till oss om sifferlösa avtal, sänkta lägstalöner och minskat centralt fackligt inflytande i avtalen på något annat sätt. Går det lite sämre för företagen vill arbetsgivaren kunna sänka lönerna. De vill dessutom att de lägsta lönerna ska sänkas generellt med motiveringen att det ska bli billigare att anställa.

Rea på arbetskraft kommer vi aldrig att acceptera. Det leder till ett utbrett låglönesamhälle, ökade löneskillnader och mindre trygghet. Exempel på hur arbetsgivarorganisationerna vill förändra kollektivavtalen har nyligen presenterats av Almegas vd, Jonas Milton. Han liknar våra avtal vid schweizerostar som ska bestå av väldigt tunna skivor med många hål. Skivan ska reglera de mest grundläggande anställningsformerna. Hålen fylls med lokala uppgörelser. Praktiskt innebär det att i branscher, där facket har låg medlemsanslutning och begränsad eller ingen lokal organisation alls, vilar våra medlemmars arbetsvillkor och löneutveckling i arbetsgivarnas händer. Detta resonemang leder till en lågprismarknad, likt systemet i USA, där man tvingas ta två tre jobb för att klara sin försörjning.

Årets avtalsrörelse har fokus på att stärka de centrala avtalen som garanterar branschers konkurrensneutralitet och reallöneökningar för våra medlemmar. Både svenskt Näringsliv och tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega har i olika sammanhang propagerat för att lägsta lönerna måste sänkas. I en undersökning genomförd av Synovate Temo gör svenska folket tummen ner åt sänkta ingångslöner.

Kollektivavtalet är en garanti för att lönen inte sänks. Detta är en modell som jag tror på, och som SEKO kommer att fortsätta försvara. När vi nu sitter vid förhandlingsbordet med arbetsgivarna säger vi nej till försämringarna. Vi kräver i stället mer till dem som har minst, bra reallöneökningar till alla och mer till områden där det arbetar många kvinnor.

Ove Nilsson

Ordförande för SEKO Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons