Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senkommet intresse för tjänstedirektivet

Annons

Det som facket ser som ett av de största hoten på många år betecknar regeringen som en teknisk fråga. Det framkom i en interpellationsdebatt om EU:s tjänstedirektiv med näringslivsminister Leif Pagrotsky den 19 maj.

Det mest kontroversiella i förslaget till tjänstedirektiv är den så kallade ursprungslandsprincipen. Den innebär att företag från andra länder ska kunna vara verksamma i Sverige utan att behöva följa våra lagar och regler.

Näringsministern är i dagsläget inte beredd att säga att regeringen kommer att agera för att stoppa ett direktiv byggt på ursprungslandsprincipen. Frågan om principens vara eller inte vara är, enligt Pagrotsky, en teknikalitet.

Men det är just denna principsom är det stora hotet mot löntagarna, konsumenterna och miljön. Även med de undantag som finns, bland annat att anställnings- och arbetsvillkor som finns i det land där arbetet utförs gäller, innebär förslaget en påtaglig risk för urholkning av kollektivavtalen och försämrade arbetsvillkor. Det vill regeringen självfallet undvika, men för att undanröja dessa risker måste ursprungslandsprincipen bort. Då duger det inte med regeringens utgångspunkt att det är utformningen av principen som ska ändras. I stället måste regeringen agera för att det omvända ska gälla, att företag ska följa nationella lagar och regler.

Med principen om ursprungsland som grund för direktivet blir löntagarnas rättigheter undantag och inte utgångspunkt. Det byggs in en ofrånkomlig motsättning mellan principen och olika undantag. Förr eller senare kommer undantagen att prövas av EU:s domstol och ingen vet om domarna blir till fördel eller nackdel för löntagarna, konsumenterna eller miljön. Därför måste principen bort. Med den som grund kommer hotet mot vitala intressen alltid att vara närvarande.

Det inte förvånande att Pagrotsky bekräftar att regeringen inte har ett uttalat mål om att få bort ursprungslandsprincipen. Regeringen har under flera år ställt sig bakom, eller direkt uppmanat kommissionen, att utarbeta ett direktiv med denna innebörd. Så sent som i mars i år gav regeringen grönt ljus för en fortsatt avreglering av tjänstemarknaden.

Man kan misstänka att regeringens senkomna kritik mot tjänstedirektivet hänger samman med att socialdemokraterna försöker göra EU-valet till ett traditionellt höger-vänster-val.

Göran Persson har exempelvis kallat förslaget för nyliberalt. Men när regeringen tvingas svara officiellt passar det sig inte att använda valretorik. Då ser vi att regeringen med stor säkerhet kommer att ställa sig bakom ett direktiv som bygger på principen om ursprungsland.

CAMILLA SKÖLD JANSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons