Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriös skoldebatt en utopi?

Annons

Skolminister Baylan och kommunalrådet Sandström skriver den 14 oktober i VLT att deras mål är en kunskaps- skola präglad av lärande, trygghet och studiero och där alla elever har möjlighet att lyckas. Vilket parti skriver inte under på detta mål?

I övrigt handlar artikeln mest om hur man slår sig för bröstet för att man har anslagit och kommer att anslå mer medel till skolan. Det vill säga fortsätta på den redan inslagna vägen.

Av ledare på denna nivå skulle man kunna först förvänta en viss analys av hur man hittills lyckats innan man kör vidare med smärre korrigeringar. Nationella studier visar tyvärr att allt fler elever lämnar grundskolan med icke godkända betyg. Kunskaperna i matte och läsning sjunker jämfört med tidigare år. Internationella jämförelser visar också att vi relativt andra länder står oss allt sämre kunskapsmässigt. Detta trots att Sverige satsar mer resurser per elev än andra länder. Skolans problem är sannolikt därför inte i första hand ett resursproblem, som man kan få intryck av då man läser debattartikeln.

Visst skall det satsas resurser på skolan men lika viktigt är en analys av vad som är problem och hur de skall åtgärdas. I stället för konstruktiva diskussioner försöker man lägga locket på, som när skolministern säger att en rapport från Skolverket inte borde ha publicerats och en lyhörd verksledning genast drar in rapporten.

Varför inte jämföra med våra nordiska grannar? Finland, som har samma förutsättningar, ligger vid internationella jämförelser långt före Sverige. Genom att lära av andras goda exempel undviker man ju misstag i förbättringsarbetet.

Skolans tillkortakommanden drabbar inte beslutsfattande politiker och toppbyråkrater utan tyvärr de barn som inte fått den start i livet de förtjänar. Varför går det inte att först få en öppen analys och diskussion av problemet och sedan en debatt om lösningen utgående från olika politiska ståndpunkter? Ulf Hermansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons