Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFS: Avskaffandet av kårobligatoriet ger kvalitetssänkningar

Den nuvarande regeringen sa tidigt att de ville avskaffa kårobligatoriet och påstod att det skulle stärka studentinflytandet.

Annons

Men Sveriges förenade studentkårer är oroade över studenternas fortsatta möjlighet till påverkan om regeringens förslag går igenom.

2007 tillsattes en utredning för att se över hur obligatoriet kunde avskaffas, och resultatet av den presenterades den 13 februari 2008. Nu, drygt ett år senare, har vi slutligen fått regeringens besked i frågan. I utredningen föreslås det att ett statligt bidrag på 310 kronor per student och år tilldelas kårerna men regeringen föreslår istället ett statligt bidrag på 105 kronor per student och år. Detta trots att i princip alla kårer och lärosäten påpekat att utredningens förslag var ett minimum för att kunna bedriva ett reellt studentinflytande i framtiden.

Varje år tillsätts mellan 5000 och 6000 studentrepresentanter som granskar och utvecklar lärosätena i allmänhet och kvaliteten på utbildningarna i synnerhet. Detta arbete organiseras av studentkårerna. De medlemsavgifter kårerna får in utgör idag en fundamental del av deras ekonomi. Om regeringens förslag går igenom, är det inte på bekostnad av kårernas sociala verksamhet. Denna verksamhet är tänkt att bedrivas av medel från frivilliga medlemmar. Istället blir det på bekostnad av studentinflytandet, vilket är det som regeringen anser att vi ska använda det statliga bidraget till.

I förlängningen innebär detta att kvaliteten på utbildningarna blir lidande, då studenternas möjlighet till inflytande begränsas. I en tid då det saknas satsningar på kvaliteten i högre utbildning, framstår det här förslaget som ett steg bakåt. Och att studentinflytandet bidrar till bättre utbildningar tycker inte bara vi utan även rektorer, högskoleverket och riksrevisionen med flera.

Om regeringen inte vill bidra till att förminska studentinflytandet och därigenom kvaliteten på den högre utbildningen, måste det tillskjutas ett högre statligt bidrag. Och skulle det vara så att resurserna saknas eftersom Sverige befinner sig i en ekonomiskt ansträngd situation, så är det enda ansvarsfulla alternativet som finns att vänta med avskaffandet till dess att pengarna finns.

Moa Neuman

ordförande

Sveriges förenade studentkårer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons