Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFS: Studenter faller mellan studier och arbete

Annons

Nyligen tog tusentals studenter examen. Av dessa är det få som har råd att ta sommarlov eller semester efter år med studiemedel. Därför går många tillbaka till sina vanliga sommarjobb. För en del andraväntar en provanställning. Men för merparten börjar en jobbsökarperiod. För de allra flesta studenter har inte ett arbete dag ett efter examen och vi kan inte förvänta oss att de ska ha det heller.

För inte så längesen hade studentermöjlighet att utnyttja a-kassan då de skulle övergå från studier till arbetsliv. Detta gav, med vissa restriktioner, studenter rätt till den lägsta a-kasseersättningen då de skulle söka arbete. Dels gav det studenternamöjligheten att faktiskt söka efter ettarbete som motsvarade vad de hade läst till, men framförallt sände det signalen att studier faktiskt ska leda till "rätt" arbete i slutändan.

Nu är det istället så att många av dagens studenter tar första bästa jobb som erbjuds. Detta leder till en snedrekrytering på arbetsmarknaden, då studenterna i många fall tar arbeten de är överkvalificerade för. Därmed drabbas alltså inte bara de som valt att studera vidare, utan även de som inte gjort det då efterfrågan på dem påarbetsmarknaden minskar. Dagens studenter vill bilda sig för att i slutändan få ett bra jobb. De vill inte lägga tid och resurser på en utbildning, för att sedan behöva ta ett jobb man likväl skulle ha klarat av utan den nyförvärvade kunskapen.

Möjligheten att gå från arbetslöshet till högskolestudier samt att kunna ha en trygghet vid arbetslöshet direkt efter studier är avgörande för förutsättningarna för det livslånga lärandet. Det måste finnas ett skydd för nyutexaminerade studenter som inte får arbete direkt efter examen.

En möjlig lösning är att studenter ges möjlighet att vara med i en arbetslöshetskassa på samma villkor som arbetstagare.

Beräkningsgrunderna för avgifter och ersättningsnivåer ska baseras på gällande studiemedel samt individens studietakt.

Andra möjliga lösningar kan vara ett kortare omställningsstöd efter avslutade studier. Oavsett vilken variant man föredrar, krävs det en lösning. Staten kan inte fortsätta låta studenter falla mellan stolarna i glappet mellan studier och arbete.

Moa Neuman

ordförande Sveriges förenade studentkårer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons