Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silva Pettersson: Hur kan det se så olika ut mellan landstingen?

Annons

Nu är det dags att reagera på våra politikers debatt om vårdköer, oavsett vilken partifärg de har.

En kommentar angående Görel Korkmans svar (VLT den 17 mars) till Tomas Högström (VLT den 6 mars) är ”problemen fanns även under den tid som alliansen styrde landstinget” och det är nog så sant.

Det är många som har skrivit om landstingets vårdköer. Ett förtydligande av vårdgarantin gavs i VLT den 31 januari: ”Vårdgarantins formel är 0-7-90-90. Där nollan står för att man skall få kontakt med primärvården samma dag. Sjuan för att man ska få träffa en läkare inom en vecka. 90 är först det antal dagar man maximalt ska behöva vänta för att träffa en specialist, om man bedöms behöva det. Efter det ska man inte behöva vänta mer än ytterligare 90 dagar för att få specialistvård”.

Högström och Korkman tar upp och belyser kömiljarder som alla landsting fått utdelat av staten som ett stimulansbidrag för att klara av sina vårdköer på 60 dagar i stället för 90 dagar. Samma typer av sjukdomar och behandling gäller enligt ovan.

Hur kan det se så olika ut i våra landsting? Landstinget Västmanland fick av staten 5, 7 miljoner kronor av kömiljarden och landstinget i Halland fick 187 miljoner kronor. Hur ska ett landsting som Västmanland ha en chans att komma i fatt även om det som Korkman skriver att ”kömiljardern inneburit en förträngnings-effekt för de svårast sjuka, som varken är intresserade eller har förmågan att ta sig till andra landsting för att få sin behandling”.

Det gäller våra skattemedel och allas rätt att få veta hur det ligger till med den stora skillnaden mellan två landsting. Min förhoppning är att få svar från moderat och socialdemokratiskt håll för att kunna förstå hur det hänger ihop.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons