Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Situationen för ensamstående föräldrar måste bli bättre

Annons

I veckan presenterar organisationen Sveriges makalösa föräldrar en rapport kring föräldrars relation med sina tonåringar. Studien har gjorts i Västerås. En liknande studie gjordes 2004 bland tonårsföräldrar på Södermalm i Stockholm. Vid en jämförelse mellan de båda orterna visar det sig att önskemål om stödinsatser är större bland föräldrar på Södermalm än i Västerås trots att både utbildnings- och inkomstsnivåer generellt är högre. Föräldrar i Västerås har också lättare att klara de löpande utgifterna medan man har svårare att skaffa fram extra pengar i akuta situationer än på Södermalm.

Trots detta är den ekonomiska situationen för många ensamstående föräldrar generellt betydligt tuffare än för parfamiljer. Detta kan innebära att tonåringar till ensamstående föräldrar inte har möjlighet att delta i fritidsaktiviteter som deras kamrater tycker är självklara.

Sveriges makalösa föräldrar har gjort studien för att se skillnader mellan olika familjetyper och för att på så sätt kunna förbättra förutsättningarna. Vi vill påverka familjepolitiken att bli mer relevant och effektiv utifrån våra behov. Genom att själva undersöka under vilka villkor ensamstående föräldrar lever kan vi presentera en rättvisande bild.

Sedan de stora besparingarna på 1990-talet har ekonomin blivit bättre för alla grupper. Men det är ett stort gap mellan sammanboende och ensamstående föräldrars ekonomiska utveckling. Ökningen av de sammanboende föräldrarnas disponibla inkomst har blivit dubbelt så stor som för de ensamstående föräldrarna. Klyftorna ökar.

Tre fjärdedelar av ensamföräldrarna bor i hyresrätt. De lägger tio procent mer på sitt boende än sammanboende föräldrar, och trots det så bor de trångt, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Jämställdhetsutredningen från 2005 konstaterade, något oväntat, att den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar är ett hinder för ett jämställt Sverige. Utredningen föreslår ett förvärvsavdrag för ensamstående föräldrar. Ett förslag som inte lyfts fram i debatten från något håll.

Slutsatsen av vår rapport är att det krävs en betydligt djupare och mer omfattande analys av de bakomliggande orsakerna till skillnaderna mellan olika typer av familjer. Vart femte barn växer upp med en ensamstående förälder. Det är många barn, och det är viktigt att samhället är utformat så att de barnen inte känner sig bortglömda eller utanför. Ensamstående föräldrar och deras barn måste ges makten att forma sina liv på jämlika villkor. För det krävs en politisk förändring. Vilka politiker är beredda att genomföra den?

Helene Sigfridsson

Eva Broms

Helen Rydberg

Ensamstående föräldrar och deras barn måste ges makten att forma sina liv på jämlika villkor, skriver Helene Sigfridsson, generalsekreterare, Eva Broms, projektledare, och Helen Rydberg, projektansvarig, i organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons