Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självtest för HPV och höjd åldersgräns för cellprovtagning räddar liv

Annons

Region Västmanland följer inte Socialstyrelsens riktlinjer för screening för livmoderhalscancer

Är självprovtagning väl så bra som undersökning för att upptäcka livmoderhalscancer?Foto: Isabell Höjman/TT

Tidig upptäckt är avgörande när det gäller livmoderhalscancer, och vi vet att screening/cellprovtagning och HPV-test räddar liv. Att de flesta landstingen inte följer Socialstyrelsens riktlinjer om HPV-test och självprovtagning är oacceptabelt.

Att de flesta landstingen inte följer Socialstyrelsens riktlinjer om HPV-test och självprovtagning är oacceptabelt.

Dessutom vill vi att självprovtagning erbjuds alla och att den övre åldersgränsen för screening höjs. 2015 bestämde Socialstyrelsen att cellprovtagningen för att upptäcka livmoderhalscancer skulle göras med en HPV-baserad metod för kvinnor mellan 30-64 år. Kvinnor som inte kom till provtagningen kunde få ett självtest hemskickat. Programmet beräknades rädda 30 liv, och ge 60 färre fall av livmoderhalscancer per år

Nu i april 2018 är det fortfarande bara Skåne, Örebro, Stockholm, Jönköping och Dalarna som har implementerat den del av riktlinjerna som säger att proven ska analyseras för HPV. I Socialstyrelsens program står också att om kvinnor inte kommer till provtagning under ett visst antal år så ska de få ett självtest hemskickat.

Att ta prov själv är ett enkelt sätt för kvinnor som av olika skäl inte velat gå till en barnmorskemottagning. Ett självtest innebär att kvinnan får hemskickat ett enkelt provtagningskit, som hon sedan skickar in. Denna del av programmet har bara implementerats i Skåne och i Västra Götaland.

Den som får livmoderhalscancer får gå igenom tuffa behandlingar. Om man överlever sjukdomen kan man ändå få svåra biverkningar av behandlingarna och man förlorar förmågan att få barn. För att inte fler kvinnor ska insjukna och dö i denna sjukdom så vill vi:

• Att Socialstyrelsens program för cellprovtagning genomförs i alla landsting

Att de ansvariga i ert Landsting/region implementerar hela programmet inklusive självprovtagning till de som inte kommer på sina cellprovskontroller NU!

• Att alternativet självprovtagning erbjuds alla kvinnor

Vi vill att man på nationell och lokal nivå omedelbart börjar utveckla programmet mot självprovtagning för alla som hellre vill göra det än att ta ledigt från arbete och kanske resa långa vägar för att göra samma test hos en barnmorska. Självklart ska den som vill göra testet hos en barnmorska fortfarande få göra det.

Nyligen kom det en stor svensk studie som jämförde traditionella kallelser till ett prov taget av barnmorska mot ett hemskickat kit för enkel självprovtagning. Resultaten visar att självprovtagning mottogs mycket positivt. Av de kvinnor som erbjöds självprovtagning valde 47 procent att delta, jämfört med 39 procent bland de som erbjöds ordinarie cellprovtagning.

Självprovtagningen blir naturligtvis mycket billigare för samhället och mycket enklare för kvinnan.

• Att åldersgränsen för screening höjs

Idag blir man kallad upp till 64 år. Har man haft allvarliga cellförändringar eller har man en HPV infektion vid sista kallelsen så blir man fortsatt kallad.

En svensk studie visade nyligen att hos äldre kvinnor upptäcks livmoderhalscancer i senare stadier än hos yngre och de har därmed sämre förutsättningar att överleva sjukdomen och dessutom sämre förutsättningar att klara av en tuff cancerbehandling.

Många kvinnor blir idag singlar efter 64 år. Ens partner kanske avlider eller man skiljer sig. Om man då går in i en ny eller flera nya relationer så riskerar man en HPV-infektion som inte blir uppföljd.

2016 var det nästan 600 000 kvinnor över 64 år som var ogifta, skilda eller änkor. 85 av dem dog samma år i livmoderhalscancer. I gruppen 15-64 år fanns över 3 miljoner kvinnor. Av dem dog 50 kvinnor. Äldre kvinnor som idag inte omfattas av screening är alltså klart överrepresenterade.

Vi anser att den åldersgräns för screening som idag finns är åldersdiskriminerande. Man har utgått ifrån att kvinnor inte kan ha ett aktivt sexliv med nya partners efter 64 års ålder.

Vi anser att den åldersgräns för screening som idag finns är åldersdiskriminerande. Man har utgått ifrån att kvinnor inte kan ha ett aktivt sexliv med nya partners efter 64 års ålder.

Tills vi får en höjning av åldersgränsen bör kvinnor över 64 år få möjlighet att göra ett självtest som till exempel apoteken skulle kunna tillhandahålla. Cancer har ingen övre åldersgräns och det finns ingen välgrundad anledning att inte tro att de kvinnor som passerat den valda åldersgränsen på 64 år inte skulle ha nytta av screeningen.

Barbro Sjölander

ordförande

Nätverket mot gynekologisk cancer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons