Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnast: Vårdvalet ger för mycket antibiotika?

I VLT den 24 juli kan man läsa att läkare i Västmanland är frikostiga med att förskriva antibiotika. Vad som är orsaken till denna frikostiga förskrivning är dock oklart.

Annons

Kan frikostig förskrivning vara orsakad av den typ av vårdvalssystemet som länge har funnits i Västmanlands primärvård, men som är relativt nytt i övriga delar av landet? Vårdvalssystemet bygger ju på att medborgarna blir en slags kunder och att varje medborgare ges möjlighet att göra val. 

Vårdval Västmanland ger medborgarna större inflytande över sjukvården genom att de ges möjligheten att välja önskad vårdgivare. Landstinget uppmanar även oss medborgare att lista om oss om vi inte är nöjda med den vårdgivare vi valt. 

Vårdcentralerna skall på detta sätt stimuleras till att öka ”kundnöjdheten”. Man kan då inte låta bli att undra om ivern att uppnå hög ”kundnöjdhet” är en orsak till frikostig förskrivning av antibiotika? Kan det vara så att läkare och vårdcentraler i sin rädsla att mista ”kunder/patienter” förskriver antibiotika alltför frikostigt för att patienter/kunder önskar detta eller för att läkaren upplever att patienten/kunden efterfrågar detta? 

Är detta medaljens baksida av ”vårdvalssystemet”? I Västmanland är man även frikostig med röntgenunderökningar. Är även detta orsakat av ”vårdvalssystemet”? 

Devisen ”kunden har alltid rätt” bör med stor försiktighet tillämpas inom sjukvården. Att göra rätt saker inom sjukvården är inte alltid att göra det som patienten önskar. 

Lars Ludvigsson

Sjukgymnast

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons