Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnastik ingen SPA-behandling

Annons

Rigmor Åkesson (s) påstår i VLT den 18 augusti att kristdemokraterna lovar fullständig remissfrihet till sjukgymnastisk rehabilitering och att det skulle kosta 74 miljoner. Däremot nämner hon ingenting om varifrån siffran kommer! Ingår i den summan kostnader för icke verkställda behandlingar av patienter som nekats remiss?

Hon påstår dessutom att vi menar att alla som vill ska kunna gå så länge man vill på behandling och hon får det nästan att låta som om det vore någon form av SPA-behandling! Sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer är av Socialstyrelsen legitimerade yrkesgrupper. Detta är i sig en inbyggd spärr mot missbruk "så länge man vill". Dessutom säger dessa yrkesgrupper att fyra-fem behandlingar hjälper de flesta patienter. Om ingen effekt uppnås tas kontakt med patientens läkare.

Vi har aldrig hävdat obegränsad remissfrihet. I stället så har vi också pekat på modellen att när vårdavtal skrivs mellan landstinget och sjukgymnasten så fastställs det totala antalet behandlingar som sjukgymnasten får ge med landstingsersättning. Detta innebär ytterligare en spärr mot missbruk.

I min förra debattartikel framhöll jag att det alltid är patientens vårdbehov som ska styra. Tyvärr är vi inte - Rigmor Åkesson och jag - överens om hur detta bäst kan ske i praktiken!

Ingvar Nordén

Oppositionsråd (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons