Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnastiken kunde ha räddats

Annons

När jag gör mig till tolk för alla västmanlänningar som upplevt avigsidorna av hur remisser till sjukgymnastisk rehabilitering fungerar i landstinget kallar landstingsrådet Monika Wilander (v) förnärmat det för populism och rappakalja (VLT den 30 december). Normalt brukar ett sådant ordval från en politiker tyda på att argumenten sviker.

Det som borde intressera de västmanländska väljarna är vad den styrande majoritet som Wilander tillhör gjort för att få rätsida på problemet.

Fakta är att när det nu gällande familjeläkaravtalet - det som upphandlades - skulle utformas fördes en politisk diskussion om just den del av läkarnas ersättning som är avsedd för sådan rehabilitering. Det fanns enighet om att nuvarande system hade brister, men i då rådande läge med sanering av ekonomin och stora omvälvningar inom närsjukvården fann vi det bäst att inte "störa" familjeläkarna med allt för stora förändringar av deras villkor.

Det som upphandlades blev alltså i stort sett ett oförändrat familjeläkarprogram. Men samtidigt skulle det göras en grundlig uppföljning av hur familjeläkarna hanterade bland annat sjukgymnastikremisserna. Detta för att kunna göra justeringar till nästa avtalsskrivning. Undersökningar har visat på stora skillnader mellan vårdcentralerna när det gäller att erbjuda patienterna den här formen av rehabilitering. Skillnader som inte kan förklaras med att olika vårdcentralers patienter har olika behov.

Inget hindrade den styrande socialistiska majoriteten att omedelbart dra i gång arbetet med en översyn av familjläkarprogrammet. Och vara klar innan avtalstiden gick ut. Det är ett omfattande arbete, men det hade inte varit omöjligt att klara med en högre ambitionsnivå från den politiska s-v-ledningen. I stället skjuts nu allt på framtiden. Landstinget Västmanland blir kvar som det enda landsting i landet som kräver läkarremiss för att få komma till sjukgymnast.

Nuvarande familjeläkaravtal går ut den 30 juni nästa år. Som de flesta andra avtal innehåller det en klausul om eventuell förlängning. I detta fall med ytterligare 18 månader. Det är möjligt, som Monika Wilander skriver, att "berörda vårdgivare har därför inte väntat sig något annat". Det hade däremot de många västmanlänningar som utsatts för avtalets konsekvenser.

För dem har den socialistiska landstingsledningen "släckt hoppet". Folkpartiet vill tillsammans med övriga oppositionspartier i alliansen "Din hälsa - vårt mål" ge dessa patienter möjlighet att tända det igen på valdagen den 17 september.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons