Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskor har en bred kompetens

Vårdförbundet vill bemöta det som sägs i nyhetsartikeln den 14 januari om vår yrkesgrupp legitimerade sjuksköterskor.

Annons

Där menar de som intervjuas att sjuksköterskor är expert på det medicinska.

Det beskriver en del av sjuksköterskans arbetsområde. En legitimerad sjuksköterska är expert inom området omvårdnad efter tre års akademiska studier. Omvårdnaden innefattar basal omvårdnad tillsammans med specifik omvårdnad.

Undersköterskorna är riktigt duktiga på basal omvårdnad och oumbärliga för vården och patienten, men omvårdnad är mer komplex än så. Sjuksköterskan ansvarar och utför omvårdnad genom hela vårdprocessen, vilket innebär omvårdnad i samband med medicinering, provtagning, behandlingar och vid specifika sjukdomar.

Att vara expert på omvårdnad innebär att reflektera kring vad som ska göras, hur det ska göras, när det ska göras och om ska det göras. Allt för patientens bästa. Att se hela människan, skapa förutsättningar för autonomi och integritet.

Sjuksköterskans hög- skoleutbildning i omvårdnad garanterar att patienten får vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet genom hela processen.

Arbetsgivaren uttrycker att de inte är tillfredställda med sjuksköterske-utbildningen och menar att nyutbildade sjuksköterskor är sämre rustade för den praktiska verkligheten. Anledningen till att utbildningen akademiserats är att man vill ge sjukvården tillgång till större kunskaper och ge förutsättningar till god och säker vård.

För detta krävs högskoleutbildning som ger möjlighet till breda kunskaper. Att se den kunskap nyutbildade sjuksköterskor bidrar med som en tillgång är mycket mer attraktivt än att se det som en belastning och avsaknad av praktisk kunskap.

Det skapar i stället en ypperlig möjlighet för arbetsgivaren att förse sjuksköterskorna med praktisk och specifik kunskap kring olika patientkategorier när de kommer väl teoretiskt grundade. Vi ser det som en möjlighet att utveckla vården.

Den namninsamling som överlämnades i december visar att sjuksköterskor inte får förutsättningar för en god arbetsmiljö och att de saknar en bra löneutveckling.

Alla yrkesgrupper behövs i teamet kring patienten. Men att börja ersätta varandras kompetens på grund av att rekryteringen inte lyckats är ingen lösning. Det är att ta genvägar och att ta till snabba lösningar har aldrig visat sig vara bra i längden.

Anställ, ge ordentlig upplärning, skapa förutsättningar att utföra god och säker vård, skapa en hållbar arbetsmiljö, kompetensutveckla, uppskatta och höj lönerna! Så får vi en bra vård nu och i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons