Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuksköterskor: Skyll strejken på landstinget, inte Vårdförbundet

Annons

Det är klart att strejken drabbar västmanlänningarna. Vi som är uttagna i konflikten är de första att beklaga detta. Men skulden ligger hos arbetsgivaren, Landstinget Västmanland, inte hos Vårdförbundet. Det man bör komma ihåg är att Vårdförbundet, utan att få gehör, under flera år har försökt skapa ett samarbete vad gäller löneutvecklingen för sina medlemmar.

Det centrala avtal vi haft de senaste åren hade en lägsta nivå på 2,0 procent. Ett stort ansvar för löneutvecklingen har lagts på de lokala arbetsgivarna. I vissa landsting har det fungerat bra men i bland annat Västmanland har man sett 2,0 procent som ett lönetak. Det är en anledning till att Vårdförbundets kongress sade nej till det bud som styrelsen accepterade.

Undrar inte någon varför arbetsgivaren refererar till "den gynnsamma löneutvecklingen för Vårdförbundets medlemmar

sedan 1995"? Jo, det förbättrar statistiken! Efter konflikten 1995 hade vi några år med bra löneutveckling men den har stannat av. På vår arbetsplats har löneutvecklingen de senaste fem åren legat på cirka 2,0 procent, knappt i takt med inflationen.

Utbildning måste löna sig. I läkarnas fall är det tydligt. De har lång utbildning och stort ansvar, vilket ger dem en rättvis lön.

Sedan är det ett stort glapp ner till sjuksköterskor och undersköterskor som ligger på ungefär samma nivå.

Undersköterskorna är väl värda sin lön men vi borde ligga betydligt högre då vi har en högskoleutbildning och ett större ansvar. Det är därför våra krav är högre än andras. Det är nödvändigt för att rätta till nuvarande snedsits. Det handlar om en värdeförändring där kvinnodominerade akademiska yrken får en högre status som även speglas i lönekuvertet.

Arbetsgivaren måste börja prioritera mer än en yrkesgrupp. Alla behövs i en fungerande vård, vilket vi sett tydligt under pågående strejk.

Vi har inget förtroende för Landstinget Västmanland längre och tyvärr verkar våra landstingspolitiker inte ha någon nyanserad bild av verkligheten. Vi är trötta på att höra att det inte finns några pengar. Våra krav är inte orimliga.

Ansvaret för landstingets ekonomi är inte vårt, det finns anställda som har bra betalt för det.

Åsa Eklund

Ann-Marie Iversen

Sjuksköterskor vid kirurgkliniken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons