Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård för patienter - inte för politiker

Annons

Det är skönt när man kan staka ut fundamentala principlinjer mellan valalternativen. Det gjorde Glenn Andersson och Monika Wilander i VLT den 17 september. De anser att det krävs modiga politiker i morgondagens sjukvård. (Jag håller nog mera på duktig personal.)

Det som gör att jag vill markera fundamental åsiktsolikhet är att de två skribenterna åter markerar sin modiga planekonomi: "Vi vill inte se, att människor börjar söka sig utomlands för vård, just därför att det kommer att leda till ökade klyftor."

Hemskt!

Det är inte därför att man tror patienten får sämre vård. Det är inte ens för att vårdens arbetstillfällen flyttar utomlands. Det är klyftan mellan den som tvingas använda sin sjukförsäkring i Sverige och den, som hittat ett alternativ i Polen eller Frankrike som stör. Man tror alltså inte att svensk sjukvård står sig i internationell konkurrens. Vilka modiga politiker!

Vi har en solidarisk sjukförsäkring. Vi är många som anser att vi skall ha full konkurrens om bästa sjukhus - privat, institutionellt eller statligt. Det är så vi får den bästa utvecklingen av sjukvården precis som med blandning av offentlig och privat skoldrift. Om politikerna anser, att den offentliga sjukvården måste stödjas i konkurrensen så må man vid val av privat eller utländskt godkänt sjukhus kanske få bidrag med säg 90 procent av kostnaden för motsvarande behandling på svenskt offentligt sjukhus. Men ingen skall styra hur jag använder min rättmätliga sjukförsäkring så länge behandlingen är medicinskt riktig. Solidariteten ligger i hur sjukförsäkringsavgiften utmätes, inte i politikerstyrning av behandlingsutförandet.

Hans Stackegård (m)

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons