Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården gör mer än någonsin - men kontakten måste bli bättre

Annons

Resurserna till vård, skola och omsorg har aldrig varit så stora som nu. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Välfärdstjänsterna har stadigt växt och sedan 1970-talet har välfärdsstaten fördubblats.

I internationella jämförelser placeras Sverige som etta eller tvåa på vårdens "fem i topp". I en rapport som Sveriges kommuner och landsting presenterade nu i vår visar svensk sjukvård goda resultat i jämförelse med vården i andra länder. Både när det gäller vård, kvalitet, resultat och effekter.

Aldrig tidigare har så många fått operation eller behandling. Sverige är världsledande när det gäller antalet gråstarroperationeri förhållande till folkmängden.

I dag görs cirka 30 000 fler gråstarroperationer om året än

i början av 1990-talet. Antalet höftledsoperationer har ökat med 30 procent på tio år.

Ändå framställs ofta sjukvården i massmedia som om den har havererat, att väntetiderna och köerna är långa. Paradoxen är att köerna är långa just för att så många kan behandlas och botas. Finns ingen behandling finns inte heller någon kö.

Många vill framställa sjukvården som ett misslyckande för att gynna sina egna intressen. Det finns pengar att hämta på folks misstänksamhet. Får man folk att tro att vården är dålig, kan man också få dem att köpa privata försäkringar.

Faktum är att majoriteten av svenska folket anser att man inte ska kunna köpa sig förbi köer.

Alla ska behandlas lika, oavsett om man har privata försäkringar eller inte. Detta garanteras bäst genom en skattefinansierad vård där alla har insyn och möjlighet att påverka. Det vill säga det system som vi har i dag och som socialdemokraterna och vänsterpartiet värnar om, det system som i internationella jämförelser har visat sig vara mycket effektivt. De som hävdar att vi ska byta sjukvårdssystem har inga bevis för att det skulle göra vården bättre. Snarare tvärtom.

I Landstinget Västmanland värnar vi i majoriteten om att alla ska få lika behandling. Det är bara behoven som ska kunna styra vem som ska få vård först.

Moderaterna vill försämra för redan utsatta grupper för att få pengar över till skattesänkningar.

Ersättningen i sjukförsäkringen vill de sänka till 65 procent. De som är sjuka ofta ska få ytterligare en karensdag. Moderaterna tror att försämrade villkor och försämrad trygghet ska få folk att bli friskare.

Moderaterna vill också höja högkostnadsskyddet för sjukvård från 900 kronor till 1 500 och de vill avgiftsbelägga barnsjukvården.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill behålla

dagens ersättningsnivåer, vi vill behålla högkostnadsskyddet på samma nivå som i dag och vi värnar om den fria barnsjukvården.

I Landstinget Västmanland har vi nu en ekonomi i balans. De senaste prognoserna för i år visar på ett överskott på 85 miljoner. Nu har vi en långsiktigt hållbar struktur för sjukvården som vi ska fortsätta att utveckla. Mycket i sjukvården är bra, men det finns brister som måste åtgärdas.

Bland annat måste det bli

lättare att få kontakt med sjukvården. Till exempel att komma fram på telefonen, få en tid på vårdcentralen och möjligheter att kunna avboka, boka tider eller förnya recept via e-post.

Vi i landstingsmajoriteten vill att man samtidigt med remissen ska få ett datum och en tid för operationen eller behandlingen. Den ovissa väntan skapar onödig irritation.

Möjligheterna att få rehabilitering måste också förbättras.

Många äldre behöver få bättre och mer kontinuerlig kontakt med sjukvården, till exempel genom att läkarna gör hembesök i särskilda boenden och att man på andra sätt förbättrar samarbetet med kommunerna.

Det här är bara några av desaker som vi tänker fortsätta att jobba med.

Landstinget Västmanland måste klara av att både ha en avancerad vård för de svårast sjuka och en väl utbyggd närsjukvård som är lätt att få kontakt med.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons