Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdspolitikerna har försovit sig - igen

Annons

Gruppledarna för de politiska partierna i landstinget ville ge landstingsdirektören en betydligt högre lön än han begärde. Hur kan man komma på den tanken? Så verklighetsfrånvända kan väl inte våra folkvalda vara att de inte i förväg kunde räkna ut att när detta blir känt kommer det att orsaka upprörda känslor. Och räknade de kallt med att om två år, vid nästa val, kommer "Dummerjönsson" att ha glömt det hela.

Hur som helst är det en obegriplig kränkning av skattebetalarna och ett förakt för de lågavlönade i landstinget. Varför gör man sig som politiker till måltavla för allmänhetens och de anställdas spott och spe, när man inte behöver? Eller, satt man kanske redan i rävsaxen?

Landstingsstyrelsens beteende och andra indikationer säger något annat, än vad som uttalas officiellt!

Är våra landstingspolitiker så beroende av landstingsdirektören att de till varje pris måste ha honom kvar mandattiden ut? Eller är lönepåslaget en bonus för att landstingsdirektören genom nedskärningar lyckats rikta upp landstingets ekonomi, den dåliga ekonomi som flera ledamöter i landstingsstyrelsen inte själva förmådde förhindra uppkomsten av, då de satt i den nu nedlagda sjukhusstyrelsen?

Eller skulle det ha sett alltför illa ut om landstingsdirektören - i sin fulla rätt - hade löst ut sin fallskärm nu, när landstingets nya organisation skall börja gälla med alla nyrekryterade divisionschefer med flera, som landstingsdirektören Jan Brithon personligen pekat ut som sina närmast underlydande?

Och om det nu var så att de ledande landstingspolitikerna var så överens om att landstingsdirektören skulle få en extra uppmuntran, varför kunde de då inte ha visat respekt för den demokratiska ordningen och ha sett till att besluta om detta i tid? Enligt avtalet med Jan Brithon skulle landstingsstyrelsen ha fattat beslut om förordnandets eventuella förlängning tre månader före anställningstidens utgång, det vill säga under september månad. I stället spelade man under täcket till i november? Och var haffar man då en ny landstingsdirektör - på mindre tid än två månader?

Och det kan väl aldrig ha behövts tre månader för att övertyga landstingsdirektören om att acceptera gratifikationen. I så fall måste Jan Brithon verkligen ha ansett den extra, påtvingade löneförhöjningen omotiverad.

Nej, är inte den egentliga sanningen den, att våra sjukvårdspolitiker har försovit sig på samma sätt som de gjorde förra gången denna fråga var aktuell för behandling, i september 2002, och ofrivilligt och yrvaket ställts inför valet: Pest eller kolera? Men det kan man ju inte erkänna öppet. Det tror i alla fall undertecknad, tills motsatsen är bevisad.

Och hur var det nu han gjorde - biskop Brask?

Olle Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons