Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJVU: Vad tycker oppositionen om hälsocentra?

Under våren 2010 hotades verksamheterna vid Hälsocenter i Fagersta och Hälsokontakt på Bäckby av stängning.

Annons

Tack vare Sjukvårdspartiet – med stöd av Miljöpartiet – över-tygades den dåvarande majoriteten om värdet av förebyggande hälsoarbete och verksamheterna fick ett extra år att leva och verka. För att inte riskera att frågan tappade sin aktualitet lämnade Sjukvårdspartiet dessutom, före sortin ur landstinget, in en motion om inrättandet av ett hälsocenter vid varje närsjukhus i länet.

I landstingsplanen 2012-2014 konstaterade vi till vår stora tillfredsställelse att Hälsocenter i Fagersta liksom Hälsokontakt på Bäckby ska finnas kvar och att ytterligare två hälsocentra inrättas under 2013, med målet att inom tre år ha sex hälsocentra i länet. Dessa ska vara öppna för personer som själva söker hjälp att nå en hälsosam livsstil och vara en resurs för primärvården att hänvisa patienter till.

Det som förvånade oss var att även oppo-sitionen i sitt planförslag föreslår fortsatt verksamhet för Fagersta och Bäckby men inte någon ytterligare etablering av hälsocentra. I fullmäktigedebatten i juni framkom att detta var resultatet av en politisk kompromiss inom alliansen där Moderaterna är negativa till all verksamhet av detta slag.

Vid det senaste fullmäktigesammanträdet berörde landstingsrådet Barbara Conte (MP) Fagersta hälsocenters verksamhet i sitt svar på en moderat interpellation angående ungas hälsa. Där finns ett väl fungerande samarbete med skolhälsovården. Hälsocentret har aktivt arbetat på gymnasienivå för att förebygga ohälsa. Skolhälsovården har även använt centret i arbetet med elever i grundskolan.

Slutsatsen är att landstinget genom satsningen på hälsocenter kan stärka samarbetet med kommunerna.

Interpellanten framförde i den fortsatta debatten den kända moderata uppfattningen att dessa arbetsuppgifter hör hemma på vårdcentralerna och inte i någon helt onödig parallell hälsocenterverksamhet. Detta har även i andra sammanhang förts till torgs av ledande moderater.

Övriga partier inom oppositionsalliansen tiger tills vidare still i diskussionen. En fråga till Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna inför vår motions behandling i fullmäktige: Var står de egentligen i denna folkhälsofråga?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons