Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skäm inte ut idrottsrörelsen

Annons

Västeråsaren Sigfrid Edström skulle vända sig i sin grav om han fick reda på att Sveriges olympiska kommitté, SOK, ville utkräva skadestånd av det lokala näringslivet. Han skulle inte förstå hur högmod kunnat uppkomma, ännu mindre begripa hur den store kan ge sig på den lille.

Sigfrid Edström valdes till ordförande i den Internationella olympiska kommittén 1946. För exakt 60 år sedan. Han hyllades för sin gärning vid 2005 års riksidrottsmöte i Västerås och många är fortfarande de västmanlänningar som bär på hans ideal.

Ideal som också genomsyrade de nyligen avslutade vinter-OS-spelen i Turin. Där skördade svenskarna stora framgångar. De skänkte oss spänning och underhållning av bästa sorten.

Och när hemmasonen Nicklas Lidström avgjorde hockeyfinalen mot Finland, med sitt 3-2-mål, visste glädjen i bygden inga gränser. Han och hela laget krönte alla andra medaljer med ytterligare ett OS-guld. Nationen hade därmed överträffat sig själv. De aktiva hyllades. Ledarna likaså. Sponsorerna gnuggade händerna. De tidigare så riskfyllda satsningarna gav full utdelning. Miljonerna rullar nu in till idrotten och satsningen på den yppersta eliten kan fortsätta, kanske öka.

I det perspektivet är det förunderligt hur SOK kan skicka ut sina advokater för att tillintetgöra inte ont anande småföretagare. Helt utan uppsåt har en kreativ pizzabagare och en lika påhittig ostmakare, på ett fyndigt och oförargligt sätt, använt sig av två skyddade bokstäver i sin marknadsföring. SOK tar omedelbart fram storsläggan och skrämmer upp näringslivet. Detta på ett sätt som får många att se likheter med omskrivna metoder av indrivning. Åtgärden saknar proportioner och följden kan naturligtvis bli att näringen vänder idrotten ryggen. Först att förlora är då alla de små föreningar som kämpar i det tysta. Föreningar som behöver varje krona för att orka driva sitt ungdomsarbete vidare.

Nej, de olympiska målen vittnar om något helt annat. De präglas av en anda av bättre förståelse för varandra. Vänskap skall bidra till en fredligare värld. Unga människor skall ledas och fostras, fysiska och moraliska kvaliteter utvecklas. Allt under valspråket "Det viktiga är inte att vinna, utan att deltaga, ty det väsentliga i livet är inte att segra utan att kämpa väl".

Så bästa SOK. Ta ert förnuft till fånga. Skäm inte ut idrottsrörelsen med småaktighet. Det är ni alldeles för bra för. Ni har presterat det bästa svenska olympiska resultatet på årtionden. Var nöjda med det. Låt framgången inspirera och ge energi till ytterligare framgångar. Men var ödmjuka. Svensk idrott formas inte uppifrån. Svensk idrott står och faller med det ideella ledarskapet ute i alla våra föreningar. Dessutom skulle det inte vara möjligt att hävda sig ute i världen om inte offentlig sektor gav sitt förtroende i form av stöd till anläggningar och verksamhet. Reta inte upp stat, landsting och kommuner.

Och kronan på verket. Idrotten måste vara attraktiv för att företagen skall satsa sina resurser. Så är det i Västmanland. Näringslivets intresse är stort och idrotten gör allt för att skapa många vinnare. Det vill vi fortsätta med. Precis som vi vill fortsätta att tycka om pizza och älska OSt.

- Vågar man döpa grabben till OSkar, frågade en pappa i kassakön. Bitsk, men god humor. Och självklart ska pojken heta Oskar. Det ordnar sig.

För Västmanlandsidrotten tänker ge SOK dagens rOS om de tar tillbaka sitt ekonomiska krav på både ost- och pizzahandlaren. Då blir alla glada.

Och glada människor mår bättre. Speciellt om de vet att de gjort andra lika glada.

Sune Israelsson

Inge Blomberg

Bildtext:

Sigfrid Edström skulle vända sig i sin grav om han fick reda på att Sveriges olympiska kommitté, SOK, ville utkräva skadestånd av det lokala näringslivet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons