Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamligt och naivt VLT

Annons

På ledarsidan i VLT den 6 maj möts vi av rubriken "Låt oss slippa religiösa friskolor". Artikeln lyfter fram problematiken gällande hedersmord, kvinnoförtryck, förföljelse, hedersrelaterat våld, rädslan för det svenska samhället, segregationsproblem, orättvis behandling av invandrartjejer av myndigheter, skolor, polis och etniska svenskar.

Artikeln citerar en mening från ett inlägg på DN-debatt och kan slutligen konstatera att vi måste slippa alla religiösa friskolor oavsett vilken religion det handlar om. Snacka om att dra alla över en och samma kam!

Det är skamligt och naivt av VLT att göra så. Låt oss först titta på debattartikeln i DN. Det handlar klart och tydligt om de problem som uppstår där olika kulturer och religioner möts genom den invandring som har skett i Sverige. Ofta med människor (troligen) från arabiska länder eller åtminstone muslimska länder. Det handlar om invandrarområden, invandrarfamiljer, invandrarbarn och den segregations /integrationsproblematik som uppstår. Det vet Nalin Pekgul mycket väl eftersom hon själv var tvungen att flytta från Tensta där det hade uppstått religiös fundamentalism och integrationsproblem.

VLT citerar dock inte hela den aktuella meningen i DN-artikeln, som börjar med "Flera av dessa friskolor...", och inte som VLT citerar "Religiösa friskolor spelar på föräldrarnas..." Därmed kan vi konstatera att inlägget på DN:s debattsida handlar om flera friskolor och inte alla friskolor som VLT vill få det till.

När man läser artikeln i VLT så handlar det principiellt om samma sak som inlägget i DN: integrations/segregationsproblem, hedersmord och hedersrelaterade hot, våld, kvinnoförtryck och kvinnoförföljelse, som återigen är relaterade till invandrare med annan religiös och kulturell bakgrund. Därmed kan man konstatera att det inte är religiösa friskolor som är problemet i sig, utan ett problem som rör främst dessa områden kring människor med olika religioner och kulturer än "oss etniska svenskar " (VLT).

Det finns många religiösa friskolor som är bra och det finns säkert många kommunala skolor som är bra och säkert många som är mindre bra. Titta bara på de problem vi har haft i Västerås skolor de senaste åren och även den skola som ska stängas i Malmö på grund av våld med mera.

Lösningen på att få det bättre i de kommunala skolorna och i vårt samhälle ligger inte i att vi förbjuder alla religiösa friskolor oavsett religion.

Absolut ska vi granska alla Sveriges skolor - kommunala, fria som religiösa. Absolut ska missförhållanden lyftas fram och åtgärdas. Absolut ska skolor som inte följer de lagar, ordningar, bestämmelser och ramar som krävs varnas och eventuellt stängas om saker och ting inte blir bättre. Men låt oss en gång för alla slippa denna förfärliga och orättvisa häxjakt mot religiösa fri-skolor eftersom problemet inte sitter där.

Andrew Burns

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons