Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa ett storuniversitet

Annons

Anders H Pers är uppvuxen i Västerås och kan vår region. Jag tror att många västeråsare håller med honom, när han

i VLT den 29 mars föreslår, att Mälardalens högskola söker fördjupat samarbete med universiteten i Stockholm och Uppsala. Tanken är inte ny.

I VLT den 24 november 1970 kunde man läsa om en betydelsefull utställning på Kungliga Biblioteket i Stockholm, där Västerås presenterades som skolstad förr och nu. Året innan hade etablerandet av ett universitet i Västerås varit mycket troligt, främst på grund av Aseas lyckade satsning på civilingenjörsutbildning. Men efter politiskt mygel lyckades Linköping komma i främsta rummet för denna postgymnasiala satsning.

Besvikelsen i Västerås var stor. Därför satsade man på kompensation för det universitet, som inte fick sin placering i vår stad då. Skolstyrelsen utarbetade ett digert temanummer om skolor i Västerås, som utdelades under utställningstiden på KB, den 27 november 1970 till och med den 10 januari 1971.

För utformningen av utställningen svarade förre landsantikvarien Sven Drakenberg, konstnären Tore Hultcrantz samt teckningskonsulenten Erik Segerberg.

Som tillförordnad rektor vid Förskoleseminariet skrev jag tillsammans med elevkårens ordförande Else-Maj Storkull en rapport över lärarutbildningen, som bifogades temanumret.

En kopia sände jag till länsskolinspektör Sven Zetterlund, som var nöjd med skrivningen som pekade framåt. Zetterlunds pedagogiska tes var ju att ingen utbildning fick sluta blint.

Det skulle alltid finnas möjlighet till påbyggnadsutbildning. Grundutbildning skulle kunna ge dispens för vissa ämnen

i en vidareutbildning. Hos oss närmast lågstadielärarutbildning, som en gång funnits i Västerås i hela 66 år. Vi påpekade också att Förskoleseminariet var en statlig institution.

På baksidan av temanumret fanns inritat ett slående förtydligande av Västeråsregionens belägenhet: ett vakuum i fråga om högre utbildning. Så kom då högskolan Eskilstuna-Västerås i gång 1977 utan direkt koppling till de välrenommerade lärosätena i Stockholm och Uppsala.

Ska Mälardalens högskola bli attraktiv för studenter och arbetsgivare i framtiden bör man följa Anders H Pers råd. Inte minst för att vi ska bli delaktiga i ett futuristiskt projekt som Vinnova.

Charlie Thunberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons