Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skär flärd, blågrått stål

Annons

Världen över firas i dag internationella kvinnodagen, en dag som gjord för att fundera över varför kvinnor och män fortfarande får olika lön och har olika inflytande och makt även i "världens mest jämställda land". Ja, varför pyntas små flickbebisar med söta rosa eller ljuslila kläder medan pojkbebisar kläs i färger som signalerar kallt stål, till exempel? För att flickor och pojkar är olika, för att denna delning i två spalter något medfött och "naturligt". Eller??

I tv-programmet Vetenskapens värld kunde vi för några veckor se hur en liten baby, född som pojke men med penisen bortbränd vid en omskärelseoperation, fick växa upp som flicka. Föräldrarna förmanades strängt att hålla saken hemlig. Men barnet ville inte ha söta klänningar, inte leka med dockor, inte vara tillsammans med andra flickor, ville inte uppträda "kvinnligt" och fick slutligen genomgå en operation för att återställas till man, viket inte heller det visade sig oproblematiskt.

"Experimentet" slutade i en tragedi. Så småningom tog han sitt liv. Den slutsatsen som drogs i programmet var ändå given. Identiteten som pojke alternativt flicka tycktes ligga i biologin och ha föga att göra med omgivningens påverkan. Vi föds att leva i olika spalter.

För det kritiska ögat infann sig emellertid omedelbart några frågor: Om barnet hade fått växa upp i ett samhälle där det inte hade ansetts som en katastrof att en flicka vägrade att leka med dockor, inte ville använda söta klänningar, inte höll sig undan i slagsmål; om föräldrarna inte hade burit på en hemlighet som de med alla medel sökta dölja; om barnet inte hade utsatts för regelbunden observation beträffande hur det betedde sig - vad hade hänt då? Att exakta svar inte kan ges, behöver inte betyda att svaren saknar betydelse för resultaten.

En annan fråga som föll i sinnet rörde adjektiven kvinnlig respektive manlig. Barnet bar sig inte ”kvinnligt" åt, sades det. Vad innebär det då att vara "kvinnlig"? Eftersom innebörden i vad det vill säga att vara "kvinnlig" respektive "manlig" har varierat starkt genom tiderna, torde det säkraste svaret vara: allt vad en människa som kallar sig kvinna gör och är, det är kvinnligt; allt vad en människa, som kallar sig man gör och är, det är manligt! Alla andra försök att ringa in dessa begrepp innebär, såvitt jag kan se, att "kvinnligt" och "manligt" begränsar människors alla talanger till vad som för tillfället anses passande.

Ytterligare några frågor ger anledning att ifrågasätta det "naturliga" i spaltsystemet. Var placerar sig homo- och bisexu-ella, transvestiter? I spalten för konstiga avvikelser eller i syndaregistret? Och var placerar sig alla heterosexuella kvinnor och män som inte uppfattar sig som hemma med de egenskaper som i varje givet historiskt läge tillskrivs människorna i respektive spalter?

Sannolikt spelar biologiska faktorer stor roll vad gäller människors egenskaper. Något annat vore, än så länge, okunnigt att hävda.

Det problem som aktualiserades av tv-programmet är att vi än så länge inte har någon kunskap om hur biologin skall tolkas utanför nu rådande tämligen strikta spaltsystem. Eftersom vi saknar såväl erfarenheter av som föreställningar om hur människor beter sig i exempelvis ett jämställt samhälle, filtreras både observationer och tolkningar av människors biologi genom den uppfattning om kön som nu gäller.

Något annat vore inte möjligt.

Men det som faktiskt är fullt möjligt är att fundera över om nu rådande spaltsystem verkligen ger det slutgiltiga svaret på frågan om vad som är människors "naturliga" beteenden eller var gränsen mellan biologins och omgivningens inflytande skall dras. Ty vari ligger det "naturliga" i att människorna i den ena spalten så uppenbart dominerar över dem i den andra?

Jag börjar om från början: Varför har små flickbebisar näpna, rosa kläder och pojkbebisar strikta, blå? Kan det möjligen ha att göra med ordningen i maktens korridorer?

Agneta Lejdhamre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons