Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärp skollagen kring mobiltelefoner i skolan

Det finns bekymmer i skolan när det gäller ordning och reda.

Annons

Arbetsro och trygghet är viktiga frågor när man diskuterar skolans utveckling och förutsättningar att uppnå goda resultat.

Ibland tycker företrädare för oppositionen att detta är mindre viktiga frågor. Folkpartiet tycker inte det.

En återkommande synpunkt i våra årliga kvalitetsredovisningar är att många lärare och elever upplever att det inte råder lugn och ro. Det kan vara i matsalen eller i korridoren. Mest allvarligt är det när elever upplever att det är stökigt i klassrummet.

Regeringen införde hösten 2007 möjligheten för skolans personal att beslagta störande föremål om det anses störande under lektionen.

Detta är inte tillräckligt. Skollagen bör skärpas så att rektor kan fatta beslut om förbud att ha mobiltelefoner i klassrummet. Avstängda mobiler i ryggsäcken eller i skåpet är okej. Men möjligheten att förbjuda mobiltelefoner i klassrummet saknas.

Flera skolor som jag besöker har detta bekymmer. Det är alltid ett par elever som antingen lyssnar på musik, skickar sms, spelar spel eller leker med sin mobiltelefon på lektionstid. Detta är inte acceptabelt.

Konsekvensen blir att man dels stör andra elever men inte minst är det eleven själv som fokuserar på mobilen istället för föreläsningen som mest drabbas genom att något annat upptar koncentrationen.

Skolans lärare och elever ska inte behöva acceptera att elever håller på med mobiltelefoner när det är undervisning. Den kommande skollagen bör därför införa en möjlighet till förbud men generellt förstärka lärarnas och rektorernas möjligheter att upprätthålla ordning och reda i skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons