Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt närvarokontroll i gymnasiet

Gymnasieskolan är en frivillig skolform fram till den dagen eleven tillsammans med föräldrarna tackar ja till en utbildningsplats, därefter råder det i Västerås närvaroplikt. Skolk och otillåten frånvaro accepteras inte.

Annons

Närvaron i skolan är en av flera viktiga aspekter för att uppnå bättre resultat i skolan. Folkpartiet och Västeråsalliansen har de senaste två åren vidtagit flera åtgärder i syfte att bygga upp ett system för uppföljning av närvaron på program- och skolnivå.

Nämnden får nu två gånger per år rapporter kring den tillåtna och den otillåtna frånvaron. De kommunala gymnasieskolorna har fått ett skärpt uppdrag att ha gemensamma rutiner. Det är viktigt att skolorna registrerar och rapporterar in skolk till CSN. Nämnden har nyligen beslutat införa krav på sjukintyg från elev efter en veckas frånvaro.

Närvaron är en viktig del i att öka närvaron i skolan och minska skolket. Vi anser att det är viktigt att ställa krav på närvaro och aktivt deltagande i studierna vilket är en förutsättning för bättre resultat. Dessvärre finns det fortfarande en uppfattning bland många elever och föräldrar att gymnasieskolan är frivillig och att man därför kan göra som man vill.

Vi har en annan uppfattning. Gymnasieskolan finansieras av skattebetalarna och förbereder eleverna för högre studier och inte minst inför arbetslivet. Därför är det rimligt att ställa tuffare krav. Rutinerna för ledighet kommer att skärpas för att förhindra att föräldrar och elever tar ut för mycket ledighet när skolstarten börjar. Elev som tar ledigt utöver det som rektor fattar beslut om kommer att räknas som skolk. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kommer fortsätta fokusera på närvarofrågan för att öka resultaten i skolan. Nämnden har också fattat beslut om en översyn av hur skolorna lever upp till skollagens krav kring den garanterade undervisningstiden. Detta för att säkerställa att eleverna får den undervisning de har rätt till för att uppnå läroplanens mål. Med dessa åtgärder vill vi åstadkomma bättre gymnasieresultat och öka genomströmningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons