Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattebetalarna: Sänkt skatt ger bättre fotboll

Skatter påverkar många saker, alltifrån hur mycket vi jobbar till hur många gasellföretag som växer fram.

Annons

Såhär i EM-tider är det värt att notera att skatterna också kan påverka fotbollen. År 2005 införde Spanien den så kallade ”Beckham-lagen”, uppkallat efter David Beckham. Lagen innebär att utländska medborgare som spelar i Spanien bara behöver betala 24 procent i skatt, jämfört med 43 procent innan reformen.

Forskarna Henrik Kleven, Camille Landais och Emmanuel Saez har i en ny studie visat att andelen utländska spelare i Spanien ökade med cirka 50 procent efter skattesänkningen, jämfört med en närmast oförändrad andel utlandsproffs i Italien. Ett generellt samband är att länder med låga skatter är mer framgångsrika när det gäller att attrahera talangfulla spelare.

Tillskottet av utländska spelare har varit ett viktigt lyft för de spanska klubbarna i La Liga, och kan kanske också ha stimulerat de inhemska spanska spelarna att spela lite bättre. Till och med Lars Ohly, annars stark motståndare till sänkta skatter, har föreslagit att skatten för fotbollstalanger ska sänkas i Sverige för att lyfta fotbollen. Fotboll är en sport där många kämpar för att nå toppen, men bara ett fåtal lyckas. Då måste belöningen på toppen också vara god. Vi menar att samma tankesätt gäller för entreprenörer, forskare och experter i näringslivet. Att inte beskatta bort talang kan löna sig även utanför fotbollsplanen.

Nima Sanandaji

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons