Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesänkningar ökar inte jämställdheten

Annons

Anna Carlsson tar i sitt inlägg upp ett problem med dagens föräldraförsäkring. Det är att de som tjänar mer än taket i föräldraförsäkringen förlorar för mycket ekonomiskt och därför inte har råd att stanna hemma med sina barn. Många av dem är män och det är en orsak till att pappor tar ut så liten del av föräldraförsäkringen.

Därför är vi glada för att regeringen nu har lyssnat på bland annat S-kvinnor som har krävt att taket ska höjas. Från den 1 juli 2006 höjs taket från 24 000 kronor i månaden till 32 000 kronor.

Ett annat jämställdhetsproblem är att kvinnor i dag tjänar mindre än män. Hur kommer det sig att en renhållningsarbetare tjänar drygt 2 000 kronor mer i månaden än en barnskötare? Och varför arbetar fler manliga butikssäljare inom handeln heltid än sina kvinnliga kollegor?

De ojämställda lönerna finns både inom offentlig och privat sektor. Enligt jämställdhetslagen ska varje arbetsplats med mer än nio anställda göra lönekartläggningar, och finner man osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, måste de åtgärdas inom tre år. Det är ett bra verktyg för att hitta och komma tillrätta med osakliga löneskillnader.

Men hur kommer man åt deltidsarbetslösheten?

Många kvinnor vill arbeta heltid men erbjuds bara deltidsarbete, vilket leder till försörjningsproblem. Regeringen satsar de närmaste åren 100 miljoner kronor per år för att bekämpa deltidsarbetslösheten. Det finns i dag exempel på kommuner och landsting som erbjuder alla sina anställda heltidstjänster.

Det finns alltså möjligheter till förbättringar, men det kräver att arbetsgivare tar sitt ansvar. De offentliga arbetsgivarna måste förbättra villkoren för de kvinnodominerade yrkena, inte minst inför de rekryteringsbehov som offentlig sektor står inför. Vi har inte gjort tillräckligt, vare sig i socialdemokratiskt eller borgerligt styrda kommuner och landsting.

Både folkpartiet och moderaterna anser att kvinnor skulle få bättre betalt om man slog sönder den offentliga sektorn och lät privata arbetsgivare ta över. Men löneskillnaderna mellan män och kvinnor är större inom privat än offentlig sektor. De borgerliga gör det väldigt lätt för sig genom att säga att ökad konkurrens leder till ökad jämställdhet.

I dag arbetar också kvinnor fler timmar än män men får inte mer pengar i plånboken, då en stor del av dessa arbetstimmar utförs i hemmet. Moderaternas lösning på detta är återigen avdrag för hushållsnära tjänster. Lösningen på att kvinnor dubbelarbetar är att ge skatterabatt till de familjer där mannen inte tar ansvar för hem och barn. Det leder till att de gamla könsstereotypa rollerna bevaras. Vi borde i stället uppmuntra både män och kvinnor att dela lika på hemarbete och barnansvar. Barnen har rätt till bägge sina föräldrar.

En borgerlig regering med moderaterna i spetsen leder till ökade orättvisor mellan kvinnor och män. En moderat jämställdhetspolitik finns inte. Moderaternas politik går ut på skattesänkningar som ska finansieras genom sänkta ersättningar för de sjuka, arbetslösa och de föräldralediga. Till skillnad från moderaterna tror inte vi socialdemokrater att Sverige blir mer jämställt genom skattesänkningar.

Utbyggd barnomsorg, äldreomsorg och en individuell föräldraförsäkring ger kvinnor möjlighet att arbeta och få en egen ekonomi, vilket leder till ett jämställt samhälle. En röst på folkpartiet är en röst på Fredrik Reinfeldt, som vill bevara de gamla och förtryckande könsrollerna. De borgerligas jämställdhetspolitik hör bäst hemma i ett historiskt arkiv.

Anna Wallén

Eva-Karin Wedin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons