Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenheligt, folkpartiet

Annons

Jan Rejdnell (fp) verkar förvånad när vi hävdar att han kräver åsiktsregistrering av våra partimedlemmar. Han påstår (VLT 29 augusti) att vi är dåligt pålästa, men det verkar snarare vara tvärtom. Att i ett publikt forum som VLT kräva att vi ska uppge våra medlemmars ideologiska ställningstaganden är att kräva de facto registrering. Vill Rejdnell veta vad våra medlemmar "står för" är han välkommen att läsa vårt partiprogram!

Vi har aldrig undvikit att debattera dessa frågor eller undgått att inse att alla politiska representanter, oavsett parti, befinner sig i "den politiska hetluften". Det är inte därför vi reagerar som vi gör. Som huvudansvariga för partiorganisationerna i Västerås och Västmanland kommer vi aldrig att kräva att våra medlemmar ska uppge sina personliga övertygelser, annat än av fri vilja.

Den Mccarthyistiska dimman ligger tät i korridorerna hos dagens folkparti, så Rejdnells åsikter är inte förvånande. Bland annat har partikamraten Jan Björklund föreslagit ett ökat samarbete mellan Säpo och utbildningsförvaltningen i Stockholm för att kartlägga elevers åsikter i skolan. Denne man är en ledande kandidat till posten som utbildningsminister om det skulle gå illa i valet 2006.

Vi har bett Rejdnell att granska vår politik, lokalt, regionalt och nationellt, för att se om han kunde finna några antidemokratiska förslag. Vi blev inte förvånade när han inte kunde ge oss ett enda konkret exempel. Med orden "bevisen går att stapla", presenterar han krystade exempel som att partiet skulle ha gjort en "hyllningsresa" till det kommunistiska Kuba 2003.

Rejdnell och folkpartiet borde verkligen städa framför egen dörr. Partikamraterna i Västerås kommunstyrelse ställde sig torsdagen den 25 augusti bakom ett förslag att skicka en politisk representant från Västerås till den kommunistiska diktaturen Kina. Resan arrangeras av länsstyrelsen tillsammans med Handelskammaren Mälardalen och syftar till att låta svenska företag knyta affärskontakter i Kina.

Förhållandena för de kinesiska arbetarna är fruktansvärda, med 14 timmars arbetsdag, sju dagars arbetsvecka och låga löner. Barnarbete förekommer ofta, framför allt i landets expansiva exportindustri. De demokratiska fri- och rättigheterna förtrycks dagligen, vilket också dokumenterats av människorättsorganisationer som Human Rights Watch.

Vänsterpartiet var det enda parti av sju som reserverade sig mot att Västerås skulle skicka en delegat till Kina av de skäl vi har nämnt ovan. För oss handlar det om att fullfölja vårt demokratiska ansvar och att visa solidaritet med förtryckta folk, oavsett regim. Folkpartiet och de övriga borgerliga partierna, som så ofta kritiserar kommunismen i andra sammanhang, axlade inte det ansvaret utan visade istället tydligt sin skenhelighet. När vinster för svenska företag hägrar vid horisonten får tydligen principer om mänskliga rättigheter stå tillbaka.

Det är exempel som dessa som visar att borgerlighetens påhopp om vänsterpartiets demokratiska trovärdighet är grundlösa. Det är genom praktisk politik man visar var man står som parti!

Juha Rundgren

Stefan Kudryk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons