Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilj på pedagogik och misshandel!

Annons

Sara Holm Stålhand är barnombudsman i Västerås. Den 25 oktober skrev hon en engagerad krönika i VLT om barnuppfostran. Den har nu även backats upp i en understreckare.

Det var en personlig situationsbeskrivning där en pojke tillrättavisas handgripligt. Kring denna händelse beskriver Sara Holm Stålhand sin egen uppfostringsmetod med upp till 500 argumentationer. Varbergs tingsrätts utslag, där föräldern frikändes för rimligt fysiskt våld, beskrivs som en pedagogisk örfil.

Personligen tycker jag, att Varbergstolkningen av svensk lag är en befrielse. Föräldrar har ett uppfostringsansvar, som de inte får smyga ifrån. Ett barn driver en argumentation långt utöver den punkt där han eller hon förstått förälderns syn och utslag. Att fortsätta argumentationen till uttröttning är inte meningsfullt, den sliter bara barnet psykiskt och även relationen mellan förälder och barn.

Jag är övertygad om att Sara efter ändlös argumentation sett en tår i sitt barns öga när han leds ut ur affären.

Eller leder den långa argumentationen alltid till att barnet får sin vilja igenom?

Jag hörde av en händelse en gång min dotters debatt med sina 20-åriga medsystrar: "Jag har verkligen aldrig fått en örfil av min pappa."

Trots att flickorna inte inbegrep mig i sina samtal kunde jag inte låta bli att replikera: "Johodå, det har visst förekommit, men jag är väldigt glad att höra att du glömt det. Det visar att när det skedde förstod du varför och accepterade." Det är just vad jag uttolkar i Varbergs pedagogiska örfil.

Fysisk tillrättavisning får inte vara makt eller hämnd. Den skall vara just pedagogisk. Jag frågar mig ofta hur lärare i dag orkar utan att ha rätt att fysiskt tillrättavisa, nämligen till exempel sända ut en bråkstake.

Jag råder Sara Holm Stålhand att tänka igenom sitt ämbete och göra skillnad på pedagogik och misshandel.

Hans Stackegård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons