Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässa med lyckligt slut

Annons

ENA Krafts verksamhet har i VLT beskrivits mycket negativt, säkert beroende på missförstånd och bristande underlag. Skatter och avgifter har blandats ihop.

Här kommer en mera positiv beskrivning av händelserna: Ingen skattebetalare har behövt betala något av de bokföringsmässiga förlusterna som beskrivits. Det har värmeabonnenterna genom avgifter gjort.

Skilsmässan

mellan Enköping och Västerås är ett faktum. Det är dock ingen misslyckad kommunal affär, vilket Kent Ryberg (s) också påpekat, utan båda parterna kan vara lyckliga. Mälarenergi får tillbaka sina satsade pengar och Enköping kan driva det fina verket vidare som de själva vill.

Beslutsfattarna hade att ta ställning till anskaffandet av mera eleffekt, som krävdes för att Västerås skulle bli godkänt att göra kraftaffärer. Att satsa på biobränslen för kraftproduktion kändes miljömässigt rätt. Det rörliga priset för biobaserad el i ett kraftvärmeverk var lågt. Det gällde att ta chansen när tillfälle bjöds.

Samgåendet i ENA godkändes enhälligt. I början av äktenskapet hade också eleffekten ett värde enligt förutsättningarna. Efter det att elmarknaden avreglerats värderades inte eleffekten längre som man räknat med. Fasta driftkostnader gjorde att elproduktionen gick med underskott. De senaste åren har det dock gått riktigt bra. Och - nu kommer det bästa - alla konsumenter har på sina elräkningar fått en ny rad: kostnad för elcertifikat!

Staten har beslutat att 7,4 procent av konsumtionen skall produceras med biobränsle, vind och småskalig vattenkraft. Andelen kommer att höjas. Man har infört handel med elcertifikat. Varje certifikat värderas till mellan 200 och 300 kronor per megawattimme. Priset är stigande. ENA Krafts elproduktion får ett värde av 20-30 miljoner kronor om året.

Bingo! Detta gör att Västerås kan sälja sin andel i ENA Kraft till Enköping till ett bra pris och att Enköping kan driva anläggningen vidare med gott ekonomiskt resultat. Lycka till!

RAGNAR HAHN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons