Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnsbergsdemokraterna: Ny majoritet ger stabilitet

Vi finner det trevligt att VLT i ledare den 11 och 18 februari klart sagt ifrån att det är logiskt och demokratiskt att majoriteten styr. Hedersamt!

Annons

Tråkigt är att textens utformning kan få läsaren att tro att Skinnskattebergsdemokraterna är bråkstakar och hoppjerkor. Det är inte korrekt. Då några socialdemokratiska politiker inför valet 2006 frigjordes såg vi möjligheten att testa ett politiskt alternativ, där politiskt engagerade kunde medverka i den politiska styrningen av vår kommun utan att behöva köpa hela "paketet", vilket medlemskap i de rikstäckande partierna ofta innebär. Ett resultatinriktat parti.

Några hoppjerkor är vi inte. Vi stod efter valet öppna för samarbete med båda sidor. Socialdemokraterna meddelade att de stod över för att i stället arbeta med egna problem. Alliansen bjöd in oss och eftersom vi, till skillnad från dem, hade god bemanningskapacitet, erbjöds vi bra representation. Efter att vi hjälpt dem att få ett bra betalt kommunalråd kunde vi dock konstatera att intresset för oss och våra förslag blev ganska så svalt. Och utan att ta upp frågan med oss gick man över till att samarbeta med Socialdemokraterna. Jag fick veta det genom att en reporter från Fagersta-Posten ringde och frågade.

Tråkigt uppförande och riktigt dumt som det senare skulle visa sig.

En resumé:

Skinnskattebergsdemokraterna och Alliansen beslöt efter valet 2006 att bilda majoritet och ta ansvaret för kommunens styrning,

Våren 2008 lämnade Alliansen vårt samarbete för att i stället, med visst stöd från Socialdemokraterna, styra kommunen i minoritet. För oss i Skinnskattebergsdemokraterna innebar det att vi nu stod politiskt fria att driva vår egen politiska agenda så som vi presenterat den inför valet.

Vid slutronden inför Budget 2009 lämnade Alliansen samarbetet med Socialdemokraterna och två budgetalternativ presenterades.

Vid ett enigt partimöte beslöt Skinnskattebergsdemokraterna att stödja det av Socialdemokraterna framlagda budgetförslaget såsom varande det ansvarsfulla vid nuvarande ekonomiska turbulens.

Vid ett senare partimöte beslöt Skinnskattebergsdemokraterna att stödja Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inför ett maktövertagande. Detta för att de skall ha det fulla ansvaret för genomförandet av den lagda budgeten.

För att göra det nya majoritetsförhållandet helt klart har styrelsen för Skinnskattebergsdemokraterna senare accepterat inbjudan från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att ingå i den koalitionen för resten av mandatperioden med sikte på en fortsättning under den kommande. För detta beslut har vi följande motiv:

1) Skinnskatteberg behöver en stabil politisk ledning under rådande förhållanden,

2) våra möjligheter att påverka förd politik ökar, och

3) vi vill medverka i kommande utvecklingsinsats.

Det är vår förhoppning att vi med detta undanröjt en del oklarheter.

Sune Larsson

ordförande

Skinnskattebergsdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons