Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjut inte budbäraren!

Socialdemokraterna har haft synpunkter på och
reserverat sig mot en mängd förslag som Roger Haddad (FP) genomfört under de snart tre år som han suttit i majoritet.

Annons

Det vore därför klädsamt att ta ett politiskt ansvar för utvecklingen av gymnasieutbildningen och den höga ungdomsarbetslösheten som resulterat i att var fjärde ungdom är arbetslös. En ungdomsarbetslöshet som är den högsta i EU och som kommer att öka efter att dagens 1 400 studenter tagit sin examen i Västerås.

Det här kommer att får förödande konsekvenser – för enskilda tjejer och killar och för Västerås. I juni tar den största ungdomskullen sen 40-talisterna studenten i mitt under brinnande jobbkris. Många av dem som nu tar studenten går rakt ut i arbetslöshet.

Här har politiken ett jobb att göra.

I dagens arbetsliv är kraven på kompetens höga och de förändras snabbt. Företag vill anställa och arbetssökande vill jobba – men de har inte alltid rätt kompetens för de lediga jobben.

Om Västerås ska fortsätta att hävda sig väl krävs därför ökade investeringar i utbildning och fortbildning. Vår målsättning är att stärka denna position på bekostnad av sänkta skatter.

Först efter tre månaders arbetslöshet i dag kan Arbetsförmedlingen hänvisa arbetslösa ungdomar till program. I praktiken tar det upp till sex månader innan de ungdomar som

ingår i jobbgarantin kan komma i fråga för en praktikplats eller utbildning, eftersom de först ska delta i kartläggningsaktiviteter i tre månader.

Det är att passivisera ungdomar. När ungdomar kommer till Arbetsförmedlingen ska de få stöd i att redan under den första arbetslösa dagen ta fram en individuell handlingsplan. De ungdomar som bedöms ha svårt att finna ett arbete bör erbjudas och förväntas påbörja en aktivitet inom en månad.

Av dem som deltar i jobbgarantin får i dag bara en bråkdel utbildning eller praktik. Vi Socialdemokrater vill ge alla dessa långtidsarbetslösa ungdomar möjligheter till jobb, få referenser och skaffa sig ett yrke.

Därför är vi aktiva och har synpunkter och föreslår att nämnden tar en mäng initiativ, förslag som den moderatledda majoriteten avslår konsekvent.

Per-Inge Ahlbäck (S)

andre vice ordförande,

utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden,

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons