Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKL: Lärare ska i första hand lägga sin tid på eleverna

Annons

Cecilia Björk, Lärarnas riksförbund, tycker att staten ska ta över ansvaret för skolan. Orsaken är att lärarnas merarbete ofta är ett resultat av statliga reformer och att kommunerna inte klarar av att följa upp med tillräckliga resurser.

Men skolans problem och dess bakgrund är nog mer komplex än så. Kommunaliseringen i sig är knappast ensam orsak. Följaktligen är nog inte heller att förstatliga den rätta lösningen. Det finns ju trots allt också en hel del statliga myndigheter som har begränsade resurser.

Med detta sagt, ska dock framhållas att Sveriges Kommuner och landsting självklart tar lärarnas arbetsmiljö på allvar. Vi har därför nyligen inlett ett samarbete med både Lärarnas riks-förbund och Lärarförbundet för att diskutera lärarnas administrativa uppgifter. En del administration hör till jobbet, men lärare ska i första hand lägga sin tid på eleverna och deras undervisning.

Men för att fler ska söka till lärarutbildningarna måste vi göra mer. Vi behöver se över utvecklingspotential, karriärmöjligheter och utvecklade undervisningsformer. Och vi behöver se över lönestrukturen för att skapa större möjligheter att belöna riktigt duktiga lärare och därmed göra en tydligare koppling mellan prestation och lön.

Enligt LR:s arbetsmiljö-undersökning uppger varannan lärare att hon eller han är missnöjd med möjligheten till lugn och ro på arbetsplatsen. Enligt Skolverkets enkät Attityder om skolan säger åtta av tio lärare att de känner arbetsro. Andra undersökningar visar att lärartätheten ökat de senaste åren, liksom resurserna till skolan.

Bilden av skolan är inte svart eller vit. Men i debatten är bilden dessvärre ofta nattsvart. Det är dags att göra upp med de negativa myterna om skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons