Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs- och träfacket: Varför svika löftet?

Då en arbetare söker medlemskap i fackföreningen, ger han eller hon ett löfte till övriga fackanslutna.

Annons

Det här löftet går i korthet ut på att "Jag kommer aldrig någonsin, under några omständigheter att arbeta under sämre villkor än det vi nu kommit överrens om".

Det här är tänkt att motverka att arbetssökande tvingas sälja sitt arbete till sämre ersättning än kollektivavtalets, men något bättre än den moderatledda regeringens skamliga rester av arbetslöshetskassan.

Våra medlemmar skall inte stå ensamma för risken vid dålig lönsamhet i företagen eller vid lågkonjunktur genom arbetslöshet till usel ersättning eller att tvingas arbeta till ännu sämre löner än de nu har, samtidigt som direktörer och aktieägare roffar åt sig av det lilla som blir kvar. Nu har emellertid ett av de största fackförbunden, ivrigt påhejade av borgerlighetens media och arbetsgivarorganisationerna, börjat rucka på denna grundbult inom fackföreningsrörelsen. Det rör sig för övrigt om samma förbund som torpederade försöken till en ordentlig låglönesatsning vid förra avtalsrörelsen.

Enligt denna överrenskommelse skall lokal part ha möjlighet att förhandla fram en arbetstidsförkortning med åtföljande lönesänkning med upp till 20 procent! Det här kommer som vanligt att slå mot de med lägst inkomster och de som har minst ekonomisk marginal. Pensioner, sjukpenning och det lilla som är kvar av a-kassan påverkas också samtidigt som ingenting visar att det här skulle rädda några som helst arbetstillfällen. Ni kanske kommer ihåg vad som hände när IT-bubblan sprack och Unionens företrädare gjorde några liknande uppgörelser till ingen nytta.

En annan risk med den här uppgörelsen är att andra fackförbund som kanske är mindre och svagare utsätts för ett ökat tryck att gå med på något liknande. Därför kan den här uppgörelsen inte nog kraftfullt fördömas, förbannas och förkastas och förhoppningsvis kommer inga efterföljare. Inom vårt förbund kommer vi i alla fall aldrig att svika löftet.

Magnus Renman

styrelseledamot

Skogs- och träfacket,

avdelning 6, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons