Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsnäringen och landsbygden utarmas

Annons

Vägtrafikskatteutredningens slutbetänkande, "Skatt på väg", innebär ett dråpslag för stora delar av landsbygden. Förslaget innebär orimliga kostnadsökningar för skogsbruket och får allvarliga konsekvenser för skogsfastigheter långt från

industri. Enligt förslaget höjs dieselskatten och kilometerskatt för tunga fordon införs.

Totalt ökar kostnaden för transporter inom skogsbruket med cirka 32 procent enligt en färsk undersökning utförd av SkogForsk i Uppsala. Det innebär en kostnadsökning med totalt

1,8 miljarder kronor.

Går förslaget igenom måste svensk skogsindustri dra ned på kapaciteten då tillgången på lönsamt svenskt virke minskar. Med minskad produktion eller kraftigt höjda transportkostnader försämras konkurrenskraften för vår viktigaste näring starkt.

Förslaget innebär att gränser dras för var det är lönsamt att hämta virke. De som bor på fel sida gränsen saknar då avsättningsmöjligheter för virket och därmed inkomstmöjligheter från skogsbruk. Skogsbruket är en mycket viktig faktor för sysselsättningen totalt men framför allt på landsbygden. Effekterna av "Skatt på väg" får dramatisk påverkan på stora delar av Sverige.

I Västmanland är skogsbruket en viktig del av näringslivet men för merparten av skogsfastigheterna ligger industrierna många mil bort. En tillämpning enligt slutbetänkandet får allvarliga konsekvenser för människorna och skogsbruket i Västmanland. De föreslagna skatterna hotar att sänka skogsägarnas nettointäkter med så mycket som 50 procent. Detta är oacceptabelt.

Viktigt är att vi alla hjälps åt att säkra förutsättningen för landsbygden. "Skatt på väg" påverkar skogsbruket kraftigt negativt men även andra transporter påverkas negativt. Vägtrafikskatteutredningens slutbetänkande får inte bli verklighet.

Thomas Björklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons