Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköterskorna är viktiga för Carema

Annons

Carema primärvård har grundats av primärvårdsentusiaster. Vi är stolta när vi säger det och vi talar utifrån våra egna erfarenheter som läkare och sjuksköterska i primärvården.

Ända från starten har vi drivits av en stark vilja att skapa bättre primärvård, både för patienter och för kravställare, det vill säga politiker och i slutändan medborgare.

Bättre vård för patienterna, menar vi, handlar om att få en så stor del av sitt vårdbehov tillgodosett inom en och samma vårdcentral av känd personal.

Det är en grundförutsättning för patienttrygghet. Bättre vård ur ett politiker/medborgarperspektiv innebär mer vård för pengarna. Att använda begränsade resurser så väl som möjligt.

Grunden i vårt arbetssätt för att åstadkomma just detta är teamet. Det arbetslag på våra vårdcentraler som består av läkare, distriktssköterskor, diabetessköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sekreterare med flera. Läkaren är en viktig del i detta lag men inte viktigare än någon annan.

Därför är det heller inte självklart att det är läkaren som ska vara chef. Vid sex av våra vårdcentraler är det i stället en sjuksköterska eller sjukgymnast som ansvarar.

Därför känns det ledsamt att läsa inlägget den 26 maj, undertecknad av sju medarbetare vid Familjeläkarna i Västerås - en av de vårdcentraler som vi kommer att ta över den 1 juli.

Vi har arbetat sedan mars månad med att på olika sätt informera berörda medarbetare på aktuella vårdcentraler. När vi läser att ni upplever er "behandlade som en skock får" inser vi att vi ändå inte har lyckats. Och vi beklagar detta.

Den 11 mars fick varje medarbetare på Familjeläkarna ett personligt brev från oss.

Därefter hade vi först ett informationsmöte med just er personalgrupp den 22 april på Kafé Kopparbergsvägen. Den 28 april hade vi så ett nytt möte för hela personalen på er vårdcentral.

Under maj månad har vi sedan haft personliga möten med var och en av er, berättat ännu mer utförligt om Carema Primärvård, vad teamtanken betyder i realiteten och vi vill åstadkomma i Västerås.

Vi har också haft fackliga överläggningar och inbjudit er till ytterligare två informationsträffar. Slutligen skickade vi i början av maj ut personliga erbjudanden om anställning till er och en påminnelse två veckor senare.

Därför känns det naturligtvis inte bra att ni upplever er åsidosatta och fortfarande har obesvarade frågor. Vi förstår att vi skulle ha ägnat ännu mer tid åt möten och information. Vi hoppas samtidigt att dessa rader givit er några ytterligare svar. Ni är självklart också alltid välkomna att söka oss - dygnet runt. Våra mobiltelefoner är alltid påslagna och vi svarar mer än gärna på era frågor.

Slutligen, att fokus i rapporteringen om vår etablering har legat så mycket på läkarna är inte något vi har önskat. Som så många andra har vi också svårt att se vilka de drivkrafter är som gör att de tackar nej till vårt erbjudande som bland annat innebär en månadslön på mellan 60 000 -70 000 kronor.

Vi skulle ha velat ha dem med på samma sätt som vi verkligen vill ha er med. Er kompetens och erfarenhet är eftersökt.

Men vi vill samtidigt understryka att vi kommer att kunna erbjuda en god vård, med läkare och sjuksköterskor på plats, från den 1 juli då vi tar över verksamheten.

LARS BRUNE

LARS KÄLLSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons