Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota förslaget om sänkt alkoholskatt!

Annons

Vad ska Sveriges alkoholpolitik ha för syfte? För oss är det självklart att det handlar om en alkoholpolitik som värnar folkhälsan. När man läser Göran Perssons förslag om att sänka skatterna på alkohol så är motivet att Systembolaget säljer för dåligt och att gränshandeln är för stor. Minskad försäljning på Systembolaget skulle äventyra dess framtid och på så sätt bli alkoholpolitiskt negativt.

Senaste statistiken från Stockholms universitet visar att införseln har minskat i år jämfört med ifjol. Dessutom säger den senaste försäljningsstatistiken från Systembolaget att deras försäljning åter har ökat.

En sänkning av priset leder till större konsumtion av alkohol - all forskning visar på det. Billigare sprit leder till ökat missbruk, fler barn far illa, fler kvinnor blir misshandlade, fler människor kör bil alkoholpåverkade och så vidare.

Skattesänkarförslaget bygger inte på faktiska förhållanden. Problemet är inte uteblivna skatteintäkter utan större skador till följd av ökat drickande. Det är bra om vi kan ha ett systembolag, men det är inte alkoholpolitikens övergripande mål utan en metod som ger oss möjlighet till en god kontroll av handeln med alkoholdrycker med syftet att verka för en så låg konsumtion som möjligt.

I Europa har sju länder de senaste två åren höjt någon eller alla alkoholskatter av folkhälsoskäl. I Finland överväger man allvarligt att åter höja sina skatter eftersom konsumtionen ökade dramatiskt efter deras sänkning och i Sverige varnar Folkhälsoinstitutet för konsekvenserna på folkhälsan om alkoholen blir mer tillgänglig.

Det finns idag ett större stöd bland svenskarna för att sänka bensinskatterna än för att sänka skatten på alkohol. När frågan ställdes till svensken om vilket pris han vill betala för billigare alkohol visar en Temoundersökning i junii år att hela 47 procent av svenska folket tycker att skatterna är bra för att förhindra utbredningen av alkoholskador.

Skrota förslaget om sänkt skatt på alkohol! Inrikta arbetet på att påverka en alkoholpolitik inom EU som värnar folkhälsan och inte stödjer producenterna av alkoholhaltiga drycker. Börja med att ensidigt minska införselkvoterna och även då skärpa bevakningen.

Agneta Fleismark

Bo Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons