Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota licensen och tillåt reklam i Sveriges Television

Annons

Aldrig någonsin har kön till Radiotjänst i Kiruna varit så lång som efter avslöjandet om att ett flertal av den nya regeringens ministrar låtit bli att betala sin tv-licens. På bara någon vecka har över 8 000 nyanmälningar kommit in till ett i grunden uråldrigt system.

Sverige är ett av ytterst få länder i världen där tv-tittarna tvingas betala en licens. Motiveringen till denna finansieringsform är att erbjuda folket garanterat ?saklig och opartisk information, granskning, spegling och debatt av förhållandet på alla nivåer av samhället?. Människor som väljer att titta på satellit- och kabeldistribuerade kanaler eller som hellre läser tidningar tvingas ändå betala för något de sällan eller aldrig konsumerar.

Visst finns det smala intresseområden som inte täcks av de kommersiella tv-kanalerna - områden som i ökad utsträckning kommer att tillgodoses via nya, individanpassade medier. Men den ökade valfrihet och relativa mångfald som till vardags berör majoriteten medborgare har i än högre grad stimulerats genom tillkomsten av kommersiellt finansierade kanaler.

SVT är som alla medier beroende av både politiska och kommersiella intressen. Många av de program som visas i SVT:s kanaler är därför helt eller delvis finansierade av företag, fackföreningar och andra intresseorganisationer.

Självklart vill de också ha ut någonting av samarbetet, annars skulle det te sig ytterst märkligt ur aktie-ägarnas respektive medlemmarnas synvinkel.

För att kringgå de officiella reglerna sker en stor del av smygfinansieringen via de olika produktionsbolag som numera producerar många populära program åt SVT, såväl som för de kommersiella kanalerna.

Till skillnad från annonsering i andra medier sker dock dessa affärer helt utan insyn. Med åren har såväl SVT:s ledning, som politiska tillskyndare, utvecklat ett allt mer löjeväckande nyspråk för att försvara sin unika särställning på mediemarknaden.

Uppfyller SVT kraven på kommersiellt oberoende och opartiskhet? Listan på övertramp under senare år borde få både tv-ledning och ansvariga politiker att rodna av skam. Att stå för ?fri television? är inget annat än hyckleri. De få förklaringar som i bästa fall pressas fram är sällan eller aldrig mer djupgående än att man faktiskt behövde pengarna.

På denna synnerligen bräckliga grund betalar ändå många hushåll årligen närmare två tusen kronor i licens för kanaler som i den ökade konkurrensen från de kommersiella kanalerna blir allt svårare att skilja på. Tillsammans får de tre publicserviceföretagen över sex miljarder i form av licenspengar.

Den enda långsiktiga ekonomiska lösningen för SVT är att man tillåts närma sig de kommersiella tv-kanalerna vad avser möjligheterna till reklam och sponsorintäkter. Men som till skillnad från vad som sker i dag redovisas öppet för oss tv-tittare. Det är dags att demontera järnridån runt SVT och göra som i resten av världen - nämligen att kombinera public service med kommersiell verksamhet.

Den kommersiella verksamheten existerar ju redan så det borde inte vara något problem.

Anders Ericson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons