Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda kulturmiljön kring Domkyrkan

Annons

Byggnadsnämnden fattade vid sitt möte i tisdags beslut om att ändra detaljplanen så att det ur plansynpunkt blir möjligt att öppna Domkyrkoesplanaden för trafik mot Vasagatan. Det är nu teknik- och idrottsnämnden som avgör om Domkyrkoesplanaden ska öppnas och hur den ska förändras samt vilka restriktioner som ska gälla för trafiken.

Det förhållande att det är flera nämnder som äger frågan gör den svåröverskådlig. Det är också många partsintressen som skall stämmas av. Berörda boende befarar störningar och många har uttryckt farhågor för att öppnande av Domkyrkoesplanaden leder till en ökning av trafiken förbi Domkyrkan på Biskopsgatan.

Vi moderater har alltid varit måna om att vårda den kulturhistoriska miljön kring Domkyrkan. Själv har jag dragit mitt strå till stacken genom bland annat en motion om upprustning av Proban och Sotarens tvättstuga, som resulterade i att en upprustning kom till stånd. Lars Luttropp har motionerat utan resultat om att lägga igen "Vandalgatan", det vill säga Biskopsgatan mellan Östra och Västra Kyrkogatan, och Hans G Erikson har skrivit flera artiklar i frågan.

För mig var det därför självklart att ett beslut som möjliggör öppnandet av Domkyrkoesplanaden måste villkoras när gäller trafiken förbi Domkyrkan. Detta inte bara för kulturmiljön utan även för de boende på Domkyrkoesplanaden. Jag hade därför i förväg skrivit ned följande, som vi moderater skulle foga till beslutet.

Vi har tidigare framfört att öppnandet av Domkyrkoesplanaden mot Vasagatan inte kan behandlas som ett isolerat ärende utan måste ses som en del i arbetet med att skapa ett bättre trafiksystem i centrum.

En central fråga i detta sammanhang är skyddandet av trafikkänsliga kulturmiljöer och byggnader som Domkyrkan, Proban och Sotarens tvättstuga.

Vi ställer oss därför bakom förslaget till beslut att öppna Domkyrkoesplanaden, under förutsättning att åtgärder vidtas som medför att trafiken på Biskopsgatan mellan Östra och Västra Kyrkogatan inte ökar utan minskar.

Utvecklingen blev dock att vår text efter smärre justeringar kom att ingå i byggnadsnämndens beslut. Genom ett moderat initiativ finns därför nu förutsättningar för att frågan om trafiken förbi Domkyrkan ska få en bra lösning.

Byggnadsnämnden var inte enig i sitt beslut utan vi fick uppleva en historiskt remarkabel händelse, nämligen en votering där socialdemokrater inte uppträdde i flock utan röstade efter egen övertygelse. Jag hoppas innerligt att detta inte var en engångsföreteelse utan att den upprepas och då även i kommunfullmäktige. För givetvis ska man rösta efter sin övertygelse. Ryggen måste tåla några rapp av partipiskan. Lika remarkabelt var att vänsterpartiet avstod från att rösta, vilket tyder på totalt ointresse för frågan.

CLAES KUGELBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons