Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda Mimerkvarteret!

Annons

Byggnadsminnesutredningen av Mimerkvartret, som är på totalt 120 sidor styrker att flertalet av byggnaderna i Mimerkvarteret är oersättliga som stadsbildsvärde, arkitekturhistoria och byggnadsteknik.

Anders Franzén ger flertalet av byggnaderna ett mycket högt värde och hävdar att de är omistliga.

Även de byggnader som Västerås stad och Länsstyrelsen vill riva får högsta värde enligt Riksantikvarieämbetets system för värdering av bebyggelse. De är stilbildande för svensk industrihistoria.

Det står utom allt tvivel att Västerås stad har förstört stora delar av ursprungligheten med genomgångar, nya ospröjsade fönster, prismaformade burspråk och klinkerklädda trapphus i vitt. Taken är kraftigt förändrade med vita stora ventilationshus. Allt detta har skett under 1990-talet med Göran Dangemark som stadsbyggnadsdirektör.

Att förändra innebär givetvis ett ansvar och att man kan använda tidstypiska material, men så har ej skett med renoveringen av Mimerkvarteret. Flertalet tillskott och ändringar av-viker från de befintliga husen till såväl form, matrial och färg. Den karaktär som Erik Hahr gett kvarteren har mer och mer luckrats upp. Man har förstört delar av Mimer 5, Stora gatan-Karls-gatan, som är Erik Hahrs mest djärva och självständiga verk ritad 1909, med öppnandet av två gångpassager.

Skadan på riksintresset har utom allt tvivel tyvärr blivit påtaglig. Allt detta talar för att de delar av området som är ursprungliga måste bevaras för framtiden.

Mats Svegfors, låt inte utvecklingen av Västerås stad ske på bekostnad av dessa omistliga värden. Du har en befogenhet och skyldighet att rädda dessa värden för framtida generationer även om inte ägarna vill. Det är din uppgift Mats Svegfors att skydda Aseas industrihistoria från förvanskning.

Eilif Petersen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons