Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud: För dålig kvalitetsuppföljning i äldrevården

Annons

Bengt-Åke Nilsson (FP), ordförande i äldrenämnden, ser fler utförare som lösningen på problemen inom äldreomsorgen i Västerås. Detta är en klar och tydlig markering på vad han och hans allianskolleger tycker är viktigast. För mig och för alla de enormt duktiga medarbetarna som jobbar inom äldreomsorgen är människan viktigast.

Det är människorna vi ska vårda, se till att de får hjälp med det de inte klara av att göra själva och se till att de får en meningsfull vardag. Det är människor som ska hjälpa dessa medmänniskor. Det är människan som ser till att äldreomsorgen överhuvudtaget fungerar. Människan måste vara i centrum, inte antalet ut-förare!

Bengt-Åke Nilsson kan inte svara på vad kvalitet innebär. Hur ni kommer fram till de olika budgetarna för verksamheterna som går ut på anbud framkommer inte heller av din artikel i VLT. Detta är två centrala frågor för hur man ska kunna upprätthålla en god kvalitet och om man vill fortsätta med upphandlingar inom äldreomsorgen.

Det finns det ett par generalfel när det gäller kvalitetsuppföljning i Västerås.

1. Var finns de anonyma enkäterna för alla undersköterskor och vårdbiträden? Det är ju faktiskt de som ser hur verkligheten är varje dag! De hör vad boende/brukarna tycker varje dag, de ser hur boende/brukare mår. I dessa enkäter borde allt ifrån arbetsmiljö till hur verksamheterna fungerar för de boende/brukarna finnas med. Vad som är bra och vad som är dåligt kommer garanterat att komma fram. Frågan är om äldrenämnden verkligen är intresserad av att få veta det?

2. Ha direktkontakt med brukarna och deras anhöriga genom att anordna ”uppföljningsträffar”. Dessa träffar ska vara helt utan inblandning av personal och utförare. Framkommer det kritik så får ni återkomma till utföraren och begära ett svar på hur bristerna skall åtgärdas. Följ sedan upp det så att det också blir gjort.

Inte förrän ni har genomfört dessa förändringar så kan vi börja prata om en riktig kvalitetsuppföljning.

Kenneth Ström Skyddsombud på Södergården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons