Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud: Sluta leka med de äldres liv!

Jag har jobbat på Södergården sedan 1994 och varit med om både med- och motgångar på min arbetsplats.

Annons
Kvalitativ vård. Vad behövs för att kunna ge de gamla en bra innehållsrik ålderdom? Jo, personal som har tid och ork att engagera sig, skriver Kenneth Ström.

Men den gemensamma nämnaren under alla åren är pengar: personal som kostar för mycket, blöjor kostar för mycket, maten kostar för mycket, allt kostar för mycket. Att spara är en ständigt återkommande fras man har fått höra genom åren. Jag tänker inte peka ut någon speciell utförare, för det har inte spelat någon roll om verksamheten har varit i privat eller i kommunal regi.

Jag förstår att när man lägger ett anbud så måste man lägga in någonting ”extra” för att skilja sig ifrån mängden. Det säger jag ingenting om. Det jag är kritisk emot är hur politiker sväljer anbuden med hull och hår utan att räkna på om det är realistiskt för den budgeten som anges. Ska det vara möjligt att lägga vilka anbud som helst på en verksamhet och sedan kunna vinna anbudet? Nästan vem som helst skulle kunna lägga ett anbud och lova guld och gröna skogar. Var finns ansvaret hos de politiker som sitter och bestämmer?

Är det någon skillnad på en kvalitetsupphandling och en upphandling med lägsta pris i verkligheten? Jag kan verkligen inte ge ett bra svar på det. Kan politikerna? Hur kommer man fram till just den budgeten som man fastställer i en kvalitetsupphandling? Borde man inte ha en större budget om det är kvalitet man vill uppnå?

Får de gamla bättre vård för att man konkurrensutsätter deras liv? Absolut inte! Vård kostar pengar, omsorg kostar pengar, kvalitet kostar pengar och det kan man aldrig komma ifrån. Inom äldreomsorgen så består cirka 80 procent av budgeten av ren personalkostnad. Vad behövs för att kunna ge de gamla en bra innehållsrik ålderdom, de sista åren av livet? Jo, personal som har tid och ork att engagera sig i de boendes behov, att ha tid att se individen som just en individ och inte bara som en i mängden.

Det går många gånger att effektivisera en verksamhet, men bara till en viss gräns. Till syvende och sist så har människan bara två armar, två ben, ett hjärta och en själ – hur mycket man än effektiviserar. Om inte politikerna börjar inse det nu, så kommer vi inte ha någon personal kvar som vill jobba inom äldreomsorgen!

Med tanke på de stora pensionsavgångarna som kommer de närmaste åren så är åtminstone jag orolig inför vad som kommer att hända. Vi tappar varje år massor av duktig och engagerad personal till andra yrken för att de inte orkar med att jobba under de arbetsförhållandena som råder runt om i verksamheterna i Västerås. Det är dags att börja tänka om!

Vad betyder att man har kvalitet inom äldreomsorgen? Räcker det med att få mat, medicin, och tak över huvudet? Det är en väldigt avgörande fråga om man ska fortsätta med att lägga ut enheter på anbud.

Jag hoppas att tomten är snäll i år och ger politikerna varsin kulram i julklapp så att de kan börja räkna rätt, så att de inte godkänner ett anbud som var dömt att misslyckas på förhand! Är det inte dags att sluta leka med andra människors liv? Hur många miljoner av skattepengarna går det inte åt att bara till att lägga ut alla enheter på anbud? Pengar som borde gå direkt in i vården i stället!

Carin Lidman (S) brukar åka runt på olika enheter för att se hur det ser ut i verkligheten, när ska det ”blå laget” göra detsamma? Börja att visa lite intresse för de människors liv som ni bestämmer över!

Kenneth Ström

skyddsombud på Södergårdens äldreboende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons