Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud: Varför stödjer justitiekanslern ett zebraparti?

Justitiekanslern har i ett yttrande visat att grundlagen står över lokala riktlinjer - alla politiska partier har rätt att propagera för sina åsikter också i skolan, även om många skulle känna sig kränkta av innehållet.

Annons

Det offentliga skolväsendet kan med hänvisning till "felaktiga" åsikter inte förhindra partier från att uppträda där.

Justitiekanslerns ställningstagande gäller inte friskolor.

Vi är inte lika inför lagen, den offentliga skolsektorn måste nu i ännu större utsträckning bära ansvaret en demokratisk och humanistisk fostran.

Några frågor dyker genast upp. Hur kan vi skydda svaga eller utsatta grupper, som för sitt framtida liv via Komvux måste lära sig att bemästra landets språk och koder, kanske med en räcka traumatiska upplevelser, från partier som helst vill behålla landet "svenskt," och skicka iväg mycket stora grupper? Kan man tänka sig att svenska utvandrare från förr i tiden ska återsändas till sitt ursprungsland?

Justitiekanslerns yttrande är något chockerande. Jag vågar hävda att vi under en lång tid har beskjutit våra ben och själva försatt oss i en svår situation. Demokrati är mer än ett honnörsord som brukas och missbrukas lite hur som helst, yttrandefrihet har konkret och krävande innebörd.

Att elever ska söka egen kunskap har under en låg rad år varit ett förhärskande motto i många fall. Lite bläddring på internet, klippa och klistra och vips har de kunskaper och insikter. Om jag idag skulle fråga gymnasiets avgångselever om de kan räkna upp grundlagarna, återge deras innehåll och betydelse, skulle sannolikt endast ett litet fåtal elever kunna svara rätt. Det stora flertalet har ingen aning, trots att de under resten av sitt liv ska delta i den demokratiska processen och kunna hitta rätt av den djungel av åsikter som erbjuds av antingen ytterlighetspartier eller de demokratiskt testade.

Kunskap utgår från att elever kan vissa grunder utantill. Först därefter kan de ägna sig åt värderingar, analyser, slutsatser. På en del grundskolor begränsas olika partiers rätt att fritt sprida sina läror. Där införs regel att alla får uppträda samtidigt. Debatter leds av skolans personal. Skolan blir nu ordningsvakt åt landets politiker, mogna som omogna, rumsrena som pestsmittade. Skolpersonalen kan ändå inte censurera bort de obekväma åsikterna, om ett ultraparti på en skolutfrågning väljer att redogöra för sitt program, då måste de få tala till punkt. Någon tyckte att det räckte väl att våra främsta politiker skulle ta sig an diskussioner, resten skulle sitta vid sidan om och njuta av nermalningen. Nej, vi alla måste fördjupa vår förståelse av grundlagars överordnade ställning och kunna argumentera i tid och otid för en rättsstat, demokratisk styrelseform och en stor portion humanism.

Vad mer kan skolor göra? Några kan vägra släppa in ytterlighetspartier, låta ärendet gå till allmänt åtal och låta domstolar avgöra gränser för yttrandefrihet i skolor, vilket ställs mot skolans andra ytterst angelägna uppgifter.

Verkligheten brukar överträffa fantasin. En F-9-skola i Nykvarn, höll inte för trycket, utan man bjöd nyligen in samtliga kommunfullmäktigepartier till en utfrågning, däribland nationaldemokraterna. Tre partier till mötte upp - jag utgår ifrån att de andra saknade personal och tillräcklig träning för denna typ av ideologiska debatter.

Eleverna fick ihop hela sex frågor, som under överinseende av två SO-lärare ställdes till alla de snälla politikerna i panelen. Svaren tillbaka var lika snälla, intetsägande. Man förmådde inte formulera en enda skarp fråga!

Jag är övertygad om att ett antal elever efter denna uppvisning i snällhet och svensk ideologisk mesighet nog tyckte att även antidemokratiska partier gjorde ett gott intryck.

Jag känner rysningar utefter ryggraden över att ungdomar i det offentliga skolväsendet ska vara direkta försökskaniner utifrån justitiekanslerns nuvarande ställningstagande. Den offentliga skolans dörr ska vara stängd för organisationer som visar förakt för demokratin och grundprincipen om allas lika värde.

Peter Marinko

skyddsombud vid Norra Västmanlands utbildningsförbund

Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons