Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på miljöpartiet!

Annons

Kommunalrådet Ulla Persson (s) skriver på VLT Debatt den 13 april att hon "har en stark ovilja mot flygskatten" och att "detta tokiga förslag" helt och hållet är miljöpartiets fel. Det är bra att en företrädare för det socialdemokratiska regeringspartiet öppet kritiserar förslaget om flygskatt, men det är beklämmande att man försöker skylla ifrån sig på miljöpartiet. Det är tre partier som står bakom detta förslag. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har alla ansvar för de negativa effekter det kommer att få, om det genomförs.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har med förslaget om flygskatt sett till att: · Mellan 40 och 50 personer förlorar sina jobb i Västerås, som redan har länets högsta arbetslöshet. l Det blir dyrare att resa långt från Västerås. Det är inte bara flygbiljetten som kostar, utan även resan till Arlanda.

*Det tar längre tid att resa långt från Västerås. Förutom tiden för flygresan får man också räkna in den tid det tar att ta sig till Arlanda.

*Den extra restiden innebär i sig en ökad miljöpåverkan som minskar miljöeffekten av flygskatten.

*För barnfamiljer med låga inkomster blir det mycket svårt, kanske omöjligt, att åka på semester utomlands.

l Företagarna får sämre möjligheter att på rimlig tid ta sig till möten på andra orter. Detta kan visa sig få effekter på viljan att etablera ny verksamhet i Västerås med omnejd, och även viljan att behålla verksamhet i Västerås.

· Landets sjätte största stad berövas sin flygplats och därmed en av sina möjligheter att vara en viktig länk i landets kommunikationsnät.

Arlanda närmar sig med stormsteg den tidpunkt då man inte längre kan svälja mer flygtrafik. Samtidigt förs diskussioner om en nedläggning av Bromma flygplats.

Med en av landets längsta landningsbanor vore Västerås Hässlö flygplats det naturliga valet som avlastningsflygplats till Arlanda. Västerås Hässlö flygplats har dessutom en en relativt nyutbyggd terminalanläggning.

Att nu ta ett sådant stryptag på verksamheten som flygskatten skulle vara, vore att kasta västeråsarnas skattepengar i sjön.

Men det verkar inte bekymra vänsterkartellen av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister.

Flygskatten sägs vara motiverad av miljöhänsynsskäl. Men i stället för att slå mot verkliga miljöbovar och uppmuntra företag som aktivt arbetar för miljöförbättring av flyget slår den föreslagna lagen blint mot alla. En bättre lösning vore att anamma förslaget om att flyget ska ingå i handeln med utsläppsrätter, vilket diskuteras i EU - men på det örat vill man inte lyssna. Det sägs ta för lång tid.

Alltså väljer man att ställa folk utan jobb, försvåra för människor med låga inkomster att resa utomlands, försämra kommunikationsmöjligheterna för en expansiv region och slänga skattepengar i sjön, när man i stället kunde vänta något längre, låta Västeråsregionen utveckla sin flygplats och dessutom göra en varaktig insats för miljön.

Det är bara att hålla med VLT:s ledarskribent, som den 6 april skrev: "Den som vill behålla flygtrafiken på Hässlö bör rösta på den borgerliga alliansen i riksdagsvalet."

Lars Kallsäby

Christina Ersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons