Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slapp attityd till ungdomars alkoholvanor

Annons

Under den senaste tiden har massmedier uppmärksammat ett antal rattfyllerifall. Det är yrkesförare som efter färjefärden till Sverige sätter sig onyktra bakom ratten. Det har i en del fall resulterat i allvarliga olyckor där de kört ihjäl människor. På Trafiknykterhetens dag den 30 september togs under 90 minuter fem rattfulla personer av Brommapolisen.

Vi kristdemokrater skrev för ett år sedan en motion om att motarbeta rattfylleri redan under gymnasietiden. Motionen behandlades nyligen i kommunfullmäktige i Västerås men fick inget gehör. Motionssvaret utgick inte ifrån hur situationen var i november förra året när motionen skrevs. Då hade man knappt börjat med kartläggningen av hur skolorna arbetar med alkohol- och drogfrågorna. I stället hänvisar man till det som är på gång nu! Så använder majoritetspartierna, socialdemokraterna och vänsterpartiet, sin maktställning och det imponerar inte! Vi skrev motionen utifrån en avhandling vid Uppsala universitet om gymnasieungdomars attityder till alkohol och bilkörning. Undersökningen visade att mer än var femte manlig gymnasieelev tycker att det är okej att köra bil efter tre starköl, motsvarande 20 centiliter starksprit, om man måste få med sig bilen hem efter en fest.

Lika många skulle sätta sig i en bil med en kompis vid ratten som druckit lika mycket. Nästan var fjärde manlig gymnasieelev och var åttonde kvinnlig gymnasieelev dricker alkohol en gång i veckan eller oftare. Man tror att risken är minimal att bli upptäckt när man kör rattfull.

Attityden till alkohol bland ungdomar har uppmärksammats alltför lite. Därför är forskningsrapporten klargörande samtidigt som den är skrämmande i en tid när tillgången till alkohol har ökat dramatiskt genom de i stort sett obegränsade införselkvoterna.

Detta har lett till att ungdomar utan svårigheter genom till exempel garageförsäljningar kan förse sig med alkohol som de annars varken har råd med eller får köpa på grund av åldersgränsen.

Vi kristdemokrater menar att den kartläggning som redovisades i augusti på sina håll visar stora brister i kommunens högstadier och gymnasieskolor i fråga om undervisning om alkohol och droger. Vårt förslag om ett strukturerat attitydarbete behövs! Kommunens alkoholsamordnare har under ett år gjort ett gediget arbete med kartläggning och har utifrån åtgärdsplaner börjat få i gång program ute i skolorna. Här måste det bli en bredd i arbetet så att alla ungdomar blir delaktiga. Elevhälsovården är en viktig part i detta arbete.

För ungdomar i gymnasieåldern finns en stark önskan om att få körkort och känna sig självständiga. Då är de också mer motiverade att diskutera attityder till alkohol. Filmvisning och möte med trafikoffer eller anhöriga som berättar kan vara bra inslag i detta arbete. Vi får ofta höra från majoritetspartierna att det visst görs bra saker ute i områdena. Gott, men detta får inte bara bli öar i ett hav av uteblivna åtgärder.

Elisabet Fridén

Jenny Odälv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons