Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa fastighetsskatten

Annons

I dagarna får alla fastighets-ägare besked om nya taxeringsvärden. I Västerås beräknas dessa under tre år öka med i genomsnitt 32 procent. Det betyder högre fastighetsskatt.

Före taxeringen har många villaägare fått svara på detaljerade frågor ifall de har klinkers eller treglasfönster. De som byggt om hemma och ärligt berättat det kan få höjd skatt.

När grannens hus säljs höjs den egna skatten, trots att man inte kunnat påverka det. Fastighetsägare som gjort miljövänliga åtgärder som att installera bergvärme får högre skatt. Skatten drabbar även tomt-rättsinnehavare som inte ens äger sin tomt.

Vi kristdemokrater anser att skatter ska vara begripliga och rättvisa. Fastighetsskatten är däremot absurd och feltänkt. Skattemoral handlar inte bara om skattebetalares ansvar, utan också om statsmakternas ansvar att stifta lagar som inte går emot mänskliga fri- och rättigheter.

Alla skatter måste prövas utifrån etiska värden, eftersom även skatter kan vara oetiska till sin konstruktion och sina effekter. Fastighetsskatten är omoralisk eftersom den lägger skatt på egendom utan att det finns en inkomst. Den står också i konflikt med både äganderätten och principen om skatt efter bärkraft.

Medan socialdemokrater och andra gömmer sig bakom olika förslag om att mildra effekterna vill kristdemokraterna helt slopa fastighetsskatten för småhus, hyresrätter, bostadsrätter kommersiella lokaler och industri-enheter. I stället är det rimligare att höja reavinstskatten när man säljer sitt hus, från dagens 20 till 30 procent. Uppskovsregeln ska vara kvar. Skatt ska betalas när man har pengarna i handen och inte löpande när man fortfarande bor i huset.

Vi vill också ge kommunerna rätt att ta ut en avgift för småhus. Kommunen ska vara skyldig att redo-visa att intäkterna går till räddningstjänst, fysisk planering och gatuunderhåll. På så vis skapas en rimlig koppling mellan vad en bostadsägare får betala till det offentliga och vad man får tillbaka i form av tjänster som har med fastighetsägande att göra. Avgiften får inte överstiga 2 800 kronor per år och fastighet.

Det bör vara en ny regerings uppgift att se över det svenska skattesystemet ur ett etiskt perspektiv. Vi kristdemokrater tänker se till att människor slipper lämna hus och gård på grund av en skatt som plötsligt kan höjas till nivåer som många husägare inte mäktar med. Ingen ska straffas för att de lägger ärligt förvärvade och beskattade pengar på sitt boende. Fastighetsskatten måste bort.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons