Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa fastighetsskatten på hyreshus!

Annons

Provvärderingen inför nästa års allmänna fastighetstaxering av hyreshus visar att taxeringsvärdena i Västmanlands län ökar med i genomsnitt 31 procent. Det har betydelse för fastighetsskatten och kommer att slå hårt mot hyresgäster och bostadsrättsinnehavare i form av höjda hyror.

Men i stället för en skattelättnad för hyresrätten och bostadsrätten väljer regeringen att satsa på små- och fritidshus.

Regeringen föreslår en utvidgad begränsningsregel för småhus- och fritidshusägares fastighetsskatt. Tidigare gällde denna regel bara småhusägare. Utvidgningen innebär att dessa grupper inte ska tvingas lämna sin bostad på grund av att grannarnas fastigheter säljs till höga priser. Detta är bara ett i raden av exempel på regeringsförslag senaste åren med avsikt att minska effekterna av allt högre taxeringsvärden. Regeringen väljer här att åtgärda symptomen, inte sjukdomen.

Det kan inte vara rimligt att den som bor i hyresrätt eller bostadsrätt ska betala för andras fritidsboende. Om regeringen behandlade boendeformerna lika skulle fastighetsskatten för flerbostadshus kunna sänkas med omkring 30 procent. Fastighetsskatten och den dubbelbeskattning den innebär är bara en del av problemet med skattetrycket på bostadshyror.

Vi frågar oss hur regeringen gång på gång i alla möjliga lägen säger sig värna hyresrätten men i beslut efter beslut allvarligt hotar hyresrättens existens?

Även de så kallade miljö- och energiskatterna har de senaste åren lagt ytterligare kostnader på boendet. Nu har en skatt införts för dem som driver förbränningsanläggningar. Kraftigt höjda renhållningstaxor och flera andra skattehöjningar på grund av den gröna skatteväxlingen gör att boendekostnaden ökar.

Fastigheter och fastighetsföretagare ska inte beskattas i högre grad än andra näringsverksamheter. Om regeringen - precis som vi - verkligen vill värna hyresrätten behövs förändringar av boendeskatterna. Regeringen kan börja med det råd som den egna utredaren lämnat och slopa fastighetsskatten på hyreshus och industrifastigheter.

Krister Nilsson

Det kan inte vara rimligt att den som bor i hyresrätt eller bostadsrätt ska betala för andras fritidsboende. Om regeringen behandlade boendeformerna lika skulle fastighetsskatten för flerbostadshus kunna sänkas med omkring 30 procent, skriver Krister Nilsson, vd Fastighetsägarna Mellansverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons