Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopat monopol gynnar kvinnliga företagare

Snart öppnas apoteksmarknaden och därmed får kvinnor större möjligheter att driva företag samtidigt som närheten för behövande ökar.

Annons

Viljan att starta och driva företag är betydligt mindre i Sverige än i övriga Europa. Särskilt kvinnor har svårt att få utlopp för sin kreativitet inom områden de behärskar. Detta hänger samman med att många högutbildade kvinnor jobbar inom områden där det råder monopol och politisk kontroll.

I grunden är detta både ett jämställdhets- och rättviseproblem, halva folket är kvinnor men ges inte samma möjligheter som männen. Sverige har inte längre råd att låta kvinnorna stå utanför.

Parallellt har Sverige en negativ utveckling med färre apotek, långa väntetider och

dåliga öppettider. Det saknas apotek för behövande och servicen på apoteken är otillräcklig, detta trots mycket goda insatser av personalen på dagens Apoteket AB.

Nyligen fattade vi beslut i riksdagen, som innebär att det från och med den första juli

i år blir möjligt för andra än Apoteket AB att öppna och driva apotek. Detta innebär nya möjligheter för kvinnligt företagande. Fler kvinnor kommer att ges möjlighet att driva egna företag inom områden där de har hög utbildning samtidigt som apoteken blir fler och kan ge bättre service.

Intresset är stort och 960 personer har anmält att de vill starta och driva apotek. En undersökning visar att över 1 100 av Farmacevtförbundets medlemmar är intresserade. Av dem är 25 procent födda utomlands och 81 procent kvinnor. Kvinnor vill ha mer makt över sin arbetsplats, och detta kan mycket väl visa sig vara den viktigaste reformen för kvinnligt företagande på mycket länge.

Erfarenheter från liknande beslut i Norge visar på en 60-procentig ökning av antalet apotek, vilket för Sveriges del innebär att vi vänder en långvarig negativ trend. I Norge har öppettiderna förlängts och köerna på apoteken i princip försvunnit, något vi nu alltså har att se fram emot även i Sverige.

För att garantera närhet till apotek även på glesbygden ställer Allians för Sverige krav på marknaden för apotekstäckning i hela landet. Dessutom behåller vi de 890 apoteks-

ombuden inom Apoteket AB samt upprätthåller hanteringen av läkemedel på distans.

Mot oss står en splittrad opposition som på olika sätt hotar en positiv utveckling.

Socialdemokraterna har bland annat hotat med att förstatliga alla apotek om de vinner valet 2010, vilket i praktiken är stöld. Våra motståndare saknar en politik för att hjälpa kvinnor som vill driva företag, dessutom saknar de svar på hur apoteken ska bli fler och tillgängligheten öka.

Apoteksreformen innebär stora möjligheter för såväl anställda inom nuvarande Apoteket AB som för medborgarna. Apoteksföretagande gynnar hela Sverige och särskilt kvinnor.

Staffan Anger

riksdagsledamot för Västmanland

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot för Västmanland

Cecilie Tenfjord-Toftby

riksdagsledamot för Västra Götaland

ledamöter i näringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons